2008. január 21., hétfő

Tejszínes baconös tészta

Hívhatnám Carbonaranak is, csak az nem lenne igaz, mert tejszín és bazsalikom van benne, és a tojás hiányzik. Persze köznyelven midnenki értené, hogy mire gondolok, no, de egy blogban legyünk pontosak.

Hozzávalók (4 fő)

400 gr száraztészta (nálam ez 99%ban fusilli, mert szerintem az veszi fel a legtöbb szószt)

125 gr bacon
pici vaj
2 gerezd fokhagyma
200 ml tejszín
100 ml tej
bors, bacontől függően só
bazsalikom (igen, tudom, hogy nem szokványos, de mi ezt így szeretjük)

A bacont felkockázom, majd kevés vajon ropogósra sütöm. (Ha nagyon diétás akarok lenni, akkor leöntöm a zsírját). A zsírba beleteszem a felszeletelt fokhagymát és ca. 1 percig sűrű kevergetés mellett pirítom. Ráöntöm a tejszín és tej keverékét, csavarok rá borsot, és lassú tűzön 20 percet főzöm, időnként megkeverem.

Nem vagyok a villámszószok híve, ahogy a villámleveseké sem. Úgy gondolom, hogy idő kell ahhoz, hogy az ízek kellően összeérjenek. Nálam a sima paradicsomleves is minimum fél órát fő, ha nem többet. A hosszabb idejű főzéssel a liszt sok esetben elhagyható, mert a szósz magától besűrűsödik.

Ha a mártás állaga már megfelelő, beleszórok ca. 1 marék bazsalikomot. (Nálam ez fagyasztott sk. termesztett bazsalikom. Csíkokra vágva kerül a fagyasztóba nyár végén.)

A tésztát kifőzöm, és egy szűrőkanállal a mártásra szedem. Nagyon ritkán szűröm le tésztaszűrővel, mivel általában azonnal szósz kerül rá. Ha úgy látom jónak merek 1-2 evőkanálnyi főzőlevet a keverékre.
Pihentetem 5 percig, és utána tálalom.

Azon ételek egyike, amiből a fiaim képesek felnőtteket megszégyenítő mennyiséget megenni.

Mert rágni kell!

Kicsilány nem aprózza el... egyszerre 4 fogat növeszt a meglévő 2 mellé.
Ennek egyenes következménye, hogy szó szerint karonülő lett, és éjjel gyakran felsír. Én meg kicsit zombisodni kezdek.

Ma egy virslire futotta este, ezt a fiúk élvezték :)

Már van 3 piszkozatnyi posztom, azokat is közkinccsé fogom tenni hamarosan.

2008. január 19., szombat

Fokhagymás rizs

Biztos vagyok benne, hogy nem a spanyol viaszt találtam fel, de még nem találkoztam ilyennel sehol sem.

A poszt eredeti célja a "Tökéletes rizs" receptjének publikálása lett volna, de ki vagyok én a gasztrovilágban, hogy bármi általam főzöttet is tökéletesnek minősítsek. (Pedig ez a rizs 100ből 98szor tényleg jól sikerül - a maradék 2 esetben a hiba biztosan a rizsben v. a vízben, esetleg az órában van :) )

Fokhagymás rizs - Hozzávalók:
250 gr rizs
olaj
500 ml forróvíz
1 nagy marék petrezselyem
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 tk só (kinek ízlése szerint)

Van 1-2 dolog, amit csak úgy tudok elkészíteni, ha előtte előveszem a patikamérleget. A rizs is ezen ételek egyike, csak úgy sacc/kb. alapon én nem látom rajta, hogy mennyi vízre van szüksége. Hosszas kísérletezés után arra jöttem rá, hogy a 1 rész rizs 2 rész folyadék arány az súlyra nézve értendő. (ugyanis 1 börge rizs az 200 gramm, míg 2 bögre víz az 500ml... ez így nekem ragadós lesz).

A rizst kevés olajon elkezdem pirítani, amikor szép fehérek a szemek ráöntöm a forróvizet, beleszórom a petrezselymet és a felszeletelt fokhagymát, sózom. Megvárom, hogy újra forrni kezdjen, ekkor fedőt teszek rá, és az egész alatt elzárom a tűzhelyt. (Vastag aljú edénnyel és kerámialapon főzök, e kettő elég hőt ad ahhoz, hogy a rizs megfőjön). 10 perc után 1szer megkeverem, majd 20 perc után ismét. Pergő 25 perc elteltével lesz.

A jó rizsnek szerintem 2 titka van:
1) mint mindenhez ehhez is jó alapanyag kell, zs-kategóriás rizsdarából senki sem fog tudni pergő rizst főzni
2) nem szabad főzés közben macerálni. Ha rizottót készítünk, akkor azt pont ezért kevergetjük, hogy a rizsből a keményítő a folyadékba vándoroljon, ezáltal sűrítve azt. Normál főtt rizsnél pont az ellenkezője a cél, ezért összesen 3 alkalommal kell megkeverni.

A rizsbe tett fokhagyma ad egy minimális fokhagymás áthallást a rizsnek, sültek mellé tökéletes.


****
kedves férjem uram nem vette észre, hogy ez a rizs más lenne, mint bármelyik eddigi.... de őszintén megvallva nem tartozik a rizs-imádók közé (ellenben a fiaimmal, akik akár magában kanállal is képesek tetemes mennyiséget megenni). Apa szerint még a curry rizs is íztelen... no comment :)

Burgonyaleves

Mivel kint hideg van, és az eső is esik, úgy gondoltam jó lesz ma délben valami melegítő, tartalmas leves. Hasonló burgonyalevest kínálnak pl. a Paulanerben bajor krumplileves név alatt.

Hozzávalók: (kb. 5 tányér leveshez)
4-5 szelet bacon
1 közepes fej vöröhagyma
3 nagyobb burgonya
1/2 tk pirospaprika
fél pohár tejföl (kis pohárból fél, tehát ca. 100ml :) )
bacon sósságától függően só

A bacont és a hagymát apróra vágom, majd felteszem pici olajon pirulni. Amikor már szép színe van rákerül a 1/2 tk pirospaprika, majd rádobok 2 db kis kockára vágott krumplit, a harmadik krumplit nagy lyukú reszelőn ráreszelem, és az egészet felöntöm ca. 1-1.5 l vízzel. (Használhatunk alaplevet is, de a bacon ad annyi ízt a levesnek, hogy simán vízzel is tökéletes lesz).

A harmadik burgonya lereszelésénél kettős a célja, egyrészt a krumpli így teljesen szétfő, ezzel is sűrítve a levest. Másrészt lényegesen több keményítő oldódik ki belőle, így a habaráshoz szükséges lisztet meg tudjuk spórolni.

Bő fél órát lassú tűzön főzöm, majd belekeverem a 1/2 pohár tejfölt és már kész is.

2008. január 13., vasárnap

Csokis puding

A fiaim nagyon szeretik a csokit és a csokis pudingot is. Annak, amit a boltban árulnak nem vagyok kibékülve az összetételével,ezalól kivétel az intersparban kapható bio, de az meg ritkán van és drága, ezért általában magam főzöm.

Hozzávalók:
4 pohár lesz belőle

500 ml tej
4 ek keményítő (30 gr)
2 ek kakaópor (15 gr)
3 ek cukor (33 gr)
100 ml tejszín
2 kocka étcsokoládé

A keményítőt,cukrot és a kakaóport ca. 150 ml tejjel kikeverem, ezt hozzáöntöm a melegedő tejhez, forrásig hevítem.
Ekkor leveszem a tűzről és kevergetés mellett szobahőmérsékletűre hűtöm. Mikor még meleg lassan hozzácsurgatom a tejszínt és beleteszem a csokikockákat.

zárható fedelű poharakban kihűtöm

Ebből nem remegős puding lesz, hanem inkább csokikrém, erősen kakaós ízzel.
Hűtőben 2-3 napig eláll, de 1nél tovább még sosem kellett ott állnia.

Anno egy fogyókúra közepén kiszámoltam ennek a Kcal-értékét:
1 pohár (170gr) ca. 250 Kcal
ez egy közepesen szigorú diétába is még belefér :)

2008. január 12., szombat

Csak diétásan!!

Igen, majdnem 1 hete nem jártam erre... magyarázkodhatnék, hogy gyerek, meg háztartás, meg apa sokat dolgozik... de erről most lemondok.

Nagyon sok említésre méltó ételt az időhiány miatt nem is főztem, csak a jól bevált főzelékek és egyebek készültek. Viszont a mai kenyér külön posztot érdemel.


Hagymás kenyér

A 1.5 órás dagasztás nélküli kenyérhez hozzákevertem 1 közepes fej barnára pirított hagymát. Dolce Vita ötlete nyomán 1 órát hagytam másodszorra kelni.
Előmelegített vaslábos helyett most tepsiben sütöttem - kelni viszont még oldalról megtámasztott formában kelt (körétettem egy tortagyűrűt) -, 250 fokra előmelegített sütőben. Az első 15 percben letakartam egy alufóliával, mert gyorsan barnulni kezdett a teteje, utána ca. 20 percet sült még alufólia nélkül.

Addiktív!!!!
Azt hiszem az egészet képes lennék most így langyosan 1 ültő helyemben megenni.

Már napok óta meghúztam a vacsoráma szénhidrát tekintetében, de ma egyszerűen nem sikerült...

2008. január 6., vasárnap

Kukorica-krémleves

Valamelyik este a blogokat böngésztem és valaki írt egy campingsajtos félig sikerült kukoricalevesről. Mivel gugli a barátom megnéztem ki, mit ír ebben a témába. Összegyúrtam, amit olvastam, és ez a leves lett belőle.
A camping sajt nekem nem szimpatikus igazán, sok benne az adalékanyag, így azt száműztem.

Nagyon szeretem a leveseket, minden nap szívesen ennék és sokszor eszem is. Este ilyen hidegben különösen jól esik egy tál forró leves.

Diétázók: ez még így egészen diétás is, ha egy adagra kiszámoljuk mennyi Kcal van benne

Hozzávalók: (4-5 tányér lesz belőle, egy ebéd + pici vacsora)
250 + 100 gr kukorica (nem konzerv hanem mirelit)
1 nagy fej vöröshagyma
1.5 l zöldségalaplé (ha nincs, akkor 1 leveskocka + víz)
2 ek 20% tejföl
2 ek tejszín
1 tk liszt v. 1 krumpli
só, bors

feltét: sajtos pirítós apróra vágva, ugyanaz, mint a hagymalevesnél, csak megszórom pici borssal sütés előtt
(nálunk ez nagy kedvenc)

A hagymát a 250 gr kukoricával az alaplében felteszem főni, fő ca. fél órát. Ekkor elkeverem a tejszínt a tejföllel és a liszttel, hozzákanalazok pár kanalat a levesből, majd az egészet visszaöntöm a levesbe és felforralom.
A csak tejszínes megoldás nekem azért nem tetszett, mert úgy a mi ízlésünknek nagyon édes a végeredmény.
Turmixolom, és a végén beleteszem a maradék 100 gr kukoricát.

Még a páromnak is ízlett, pedig ő aztán elég begyöpösödött, ha ételről van szó. Mikor még főztem, megkérdezte mi lesz a leves, a válaszra csak egy szájhúzás volt a reakció.

A fotózáskor rá kellett jönnöm, hogy sima fehér étkészlettel bizony néha nehéz fotózni, különösen fehér levest :)

2008. január 4., péntek

Lazacos szendvics

Karácsonyról maradt még füstölt lazac. Fogtam egy pirítóst, megkentem vajjal (szeretem, ha felpuhul a teteje), majd egy tálkában összekevertem majonézt, pici mézet, sok kaprot és pici mustárt.
A krémmel megkentem a pirítóst, tetejére a füstölt lazacszelet.
Secperc alatt elfogyott.

2008. január 3., csütörtök

Nem anya, NEM KÉREK!!!

6.5 hós és kb. ennyi a véleménye a kanálról...ellenben a ""zacskóstej"

egy darabig tuti nem kell neki még főzőcskéznem :)

2008. január 2., szerda

Karamellt kérünk, de nem tejeset!

Szó szerint ez hangzott el a két fiú szájából. Kérésüket azzal indokolták, hogy fáj a torkuk és köhögnek (persze nem), és erre bevált módszer a karamellszopogatás.

Fogtam 5 ek cukrot, karamellizáltam, szilikonlapra kicsöpögtettem, 1 kis dobozkányi karamellpasztilla lett belőle. Ez jó ideig kitart.