2008. február 24., vasárnap
Kovászos kenyér
A spanyol viasz persze megint nem az enyém, a recept innen származik. Picit alakítottam rajta.
Hozzávalók:
1. a kovász
200 gr liszt
3 dl víz
1 ek joghurt
1 tk szárított élesztő
Fent nevezett elemeket elkeverjük, és 12 órán keresztül pihenni hagyjuk a konyhában. Én általában előző este keverem be a kovásznak valót, és másnap sütök, hiszen 50%ban itthon vagyok a legkisebbel. (aki már áll halleluja... ezért nem alszik csak áll és álll és álllll és áll... és visít :( )
2. a kenyér maga
12 óra elteltével a kenyérsütőm üstjébe öntöm a kovászt, rámérek 400 gr lisztet, hozzácsapok 1 ek sót. Elindítom a dagasztást és ca. 15 percig hagyom, hogy szépen alakuljon a tészta.
A dagasztás után 45 perc pihenő következik.
A pihenőt követően a tésztát kinyújtom és feltekerem, nálam ez bevált technika hagyományos kenyérnél, mert így - szerintem - jobb állagú lesz a belseje, végül sütőpapírral bélelt formába teszem, éles késsel bevágom és 1.5 órán át langyos helyen kelni hagyom. 250 fokra előmelegített sütőbe tolom, visszaveszem 200 fokra a hőfokot és ca. 45 percig sütöm.
Életem első kalandja ezzel a recepttel itt olvasható.
2008. február 23., szombat
Csigás kalács
Hozzávalók:
A hozzávalókat a kenyérsütőbe teszem és hagyom, hogy megdagassza a tésztát. 20 perc dagasztás 30 perc pihentetés újabb 30 perc dagasztás. Ezután elfelezem és az egyik felét 1 ek kakaópor és 4 ek víz keverékével visszateszem a kenyérsütőbe néhány keverésre ill. amikor viszonylag homogénebb utánadobok 1 ek lisztet, ami ellensúlyozza a plusz vizet.
A fehér tésztát téglalap alakúra nyújtom, majd ugyanígy járok el a kakaóssal is. A kettőt egymásra teszem, és felcsavarom. Tűzálló tálba sütőpapírt teszek, belekerül a tészta és ca. 1.5 órát kelesztem.
A sütőt 200 fokra melegítem elő, betolom a tésztát, leveszem a hőt 180 fokra 10 perc utána ráteszek egy alufóliát - különben az én sütőmben mindig megég a teteje - és ca. 45 perc alatt készre sütöm. Az uts. 10 percre leveszem az alufóliát.
Lehet bele tenni: citromhéjat, mazsolát... bármit :) ma nekem épp citromos joghurt került bele, mert sima nem volt itthon.
- 100 ml joghurt
- 50 ml tej
- 1 tojás
- 25 gr vaj
- 300 gr liszt
- 60 gr cukor
- 1 kk só
- 7.5 ml (fél ek) szárított élesztő v. negyed kocka friss
A hozzávalókat a kenyérsütőbe teszem és hagyom, hogy megdagassza a tésztát. 20 perc dagasztás 30 perc pihentetés újabb 30 perc dagasztás. Ezután elfelezem és az egyik felét 1 ek kakaópor és 4 ek víz keverékével visszateszem a kenyérsütőbe néhány keverésre ill. amikor viszonylag homogénebb utánadobok 1 ek lisztet, ami ellensúlyozza a plusz vizet.
A fehér tésztát téglalap alakúra nyújtom, majd ugyanígy járok el a kakaóssal is. A kettőt egymásra teszem, és felcsavarom. Tűzálló tálba sütőpapírt teszek, belekerül a tészta és ca. 1.5 órát kelesztem.
A sütőt 200 fokra melegítem elő, betolom a tésztát, leveszem a hőt 180 fokra 10 perc utána ráteszek egy alufóliát - különben az én sütőmben mindig megég a teteje - és ca. 45 perc alatt készre sütöm. Az uts. 10 percre leveszem az alufóliát.
Lehet bele tenni: citromhéjat, mazsolát... bármit :) ma nekem épp citromos joghurt került bele, mert sima nem volt itthon.
2008. február 16., szombat
Könnyű ebéd
Még mindig a diéta bűvöletében élek. Természetesen nem kell megijedni lesznek itt "normális" receptek is, a család többi tagjának is kell valamit ennie :)
Ha fogyókúrásra veszem a témát, akkor sokszor teszek be a hűtőbe pácolt csirkemellet. Ez úgy készül, hogy veszek x db csirkemellett, felcsíkozom, és egyenként zacskóba teszem a páccal együtt (copyright by Nigella). A pác lehet mustáros, zöldfűszeres, joghurtos, paprikás... stb... stb. Így ücsörögnek a zacsik a hűtő leghidegebb pontján arra várva, hogy megsüssem őket. Mivel közel nulla fok van nálunk a hűtő bizonyos sarkaiban, így ez a pácolt csirke nagyon sokáig eláll.
Mai ebédem is egy ilyen kis zacsiből és egy zacskó fagyasztott zöldségből állt (Findus, bár nem a legolcsóbb, de én nagyon szeretem).
Ha fogyókúrásra veszem a témát, akkor sokszor teszek be a hűtőbe pácolt csirkemellet. Ez úgy készül, hogy veszek x db csirkemellett, felcsíkozom, és egyenként zacskóba teszem a páccal együtt (copyright by Nigella). A pác lehet mustáros, zöldfűszeres, joghurtos, paprikás... stb... stb. Így ücsörögnek a zacsik a hűtő leghidegebb pontján arra várva, hogy megsüssem őket. Mivel közel nulla fok van nálunk a hűtő bizonyos sarkaiban, így ez a pácolt csirke nagyon sokáig eláll.
Mai ebédem is egy ilyen kis zacsiből és egy zacskó fagyasztott zöldségből állt (Findus, bár nem a legolcsóbb, de én nagyon szeretem).
2008. február 11., hétfő
Gofri
Vasárnap este a NÉP döntött, és gofrit sütöttünk. A gofrit mindig én keverem és Apa süti, ez így alakult ki. (Apa anno még szerelme nagy hevében, amikor Apa sem volt, csak Apajelölt, egyszer este gofrival várt, ő sütötte, ő keverte :) persze aztán bevallotta, hogy a 10es tojáscsomagból sikerült 3at szétválasztania... de ez akkor is annyira jó volt)
Chilli&Vanilia írt nagy gofriológiát, és Nemisbéka is nem olyan rég sütött ilyet. Az én receptem is ehhez hasonlít, de kicsit másféle
Hozzávalók (2felnőtt + 2 gyerek részére ideális mennyiség)
250 gr liszt
3 tojás
3 dl tej
100 gr vaj (puha)
fél csomag sütőpor
2 csipet só
1 ek vaniliakivonat (sk. készített)
3 ek cukor
Hagyományos mód: A vajat a cukorral, vaníliával és a tojássárgájával habora keverem, a fehérjét kemény habbá verem. A lisztet elkeverem a sütőporral és fokozatos, apránként a tejjel együtt a sárgás kevercshez adagolom. Végül óvatosan beledolgozom a tojásfehérjét.
Gyorsított ügymenet: A tojásokat nem választom szét, hanem egészben verem fehéredésig. Utána minden mint a hagyományos pontban.
A gofri nálam csak és kizárólag ötszögletű szivecskés lehet. Nem tudom miért, de én azt szeretem a legjobban. Most 1 sütőnk van, de lassan kell még egyet venni, hogy bírja a tempót ennyi éhes száj mellett.
"Köretek"
Hagyományosan náluk Nutellával a sláger, félbehajtva szivecskésen. Én nagyon szeretem még kevert túróval és gyümölcsökkel.
Kérdés: tudja valaki annak a titkát, hogy hogyan lesz a gofri olyan roppanós, amilyet csak a strandon lehet kapni? Próbáltam már rácsra szedni, nem egymásra halmozni, de mindezek ellenére felpuhult.
Chilli&Vanilia írt nagy gofriológiát, és Nemisbéka is nem olyan rég sütött ilyet. Az én receptem is ehhez hasonlít, de kicsit másféle
Hozzávalók (2felnőtt + 2 gyerek részére ideális mennyiség)
250 gr liszt
3 tojás
3 dl tej
100 gr vaj (puha)
fél csomag sütőpor
2 csipet só
1 ek vaniliakivonat (sk. készített)
3 ek cukor
Hagyományos mód: A vajat a cukorral, vaníliával és a tojássárgájával habora keverem, a fehérjét kemény habbá verem. A lisztet elkeverem a sütőporral és fokozatos, apránként a tejjel együtt a sárgás kevercshez adagolom. Végül óvatosan beledolgozom a tojásfehérjét.
Gyorsított ügymenet: A tojásokat nem választom szét, hanem egészben verem fehéredésig. Utána minden mint a hagyományos pontban.
A gofri nálam csak és kizárólag ötszögletű szivecskés lehet. Nem tudom miért, de én azt szeretem a legjobban. Most 1 sütőnk van, de lassan kell még egyet venni, hogy bírja a tempót ennyi éhes száj mellett.
"Köretek"
Hagyományosan náluk Nutellával a sláger, félbehajtva szivecskésen. Én nagyon szeretem még kevert túróval és gyümölcsökkel.
Kérdés: tudja valaki annak a titkát, hogy hogyan lesz a gofri olyan roppanós, amilyet csak a strandon lehet kapni? Próbáltam már rácsra szedni, nem egymásra halmozni, de mindezek ellenére felpuhult.
2008. február 7., csütörtök
Re :)
Jó ideje nem jártam erre. Lesz majd erről egy "itt meg itt jártunk és ezért nem blogoltam" poszt, de ma más a téma.
Nem is olyan régen megnyílt a (súly)Vesztőhely, itt fogyókúrákkal és az egészséges táplálkozással kapcsolatban találhatunk jobbnál jobb írásokat.
Ma esti témám is fogyókúrás. Újév óta én is odafigyelek (ca. 10 kgtól kellene megszabadulni), de a síelés alatt kicsit elgyengültem - ennek okáról is szó lesz majd az "itt meg itt jártunk és ezért nem blogoltam" posztban.
Wokban sült zöldségek
hozzávalók: (1 főre)
fél karfiol
1 nagyobb sárgarépa v. 2 kisebb
1 szál zeller
1 hintés petrezselyem
1 hintés bazsalikom
só, bors
fehérje: 1 csirkemell v. 1 pár virsli v. 1 pohár tejföl
A wokot felhevítem, beledobom a felapított zöldségeket és a húst/virslit. Ca. 7-10 perc alatt készre sütöm.
Attól függően, hogy mi van otthon kerülhet bele csíkokra vágott csirkemell, vagy 1 pár minőségi virsli. A tejföl nálam olyan alapkellék, mint másoknak a kenyér vagy a burgonya, nagyon sok ételre szívesen locsolom (ezzel egészen biztosan néha irtó nagy gasztrobűnöket követek el).
Egy jó nagy tányérnyi vacsora lesz belőle.
Kalóriatartalma sacc/kb. alapon 2500-400 között lehet. Ha csirkemellet teszünk bele, akkor inkább a 250 felé tendál, ha virslit, akkor inkább 400 Kcal ez az adag.
Fénykép sajnos most nincs, mert ma a fiúknál farsang volt és lemerült a masina, még nem tömtöttem fel.
Nem is olyan régen megnyílt a (súly)Vesztőhely, itt fogyókúrákkal és az egészséges táplálkozással kapcsolatban találhatunk jobbnál jobb írásokat.
Ma esti témám is fogyókúrás. Újév óta én is odafigyelek (ca. 10 kgtól kellene megszabadulni), de a síelés alatt kicsit elgyengültem - ennek okáról is szó lesz majd az "itt meg itt jártunk és ezért nem blogoltam" posztban.
Wokban sült zöldségek
hozzávalók: (1 főre)
fél karfiol
1 nagyobb sárgarépa v. 2 kisebb
1 szál zeller
1 hintés petrezselyem
1 hintés bazsalikom
só, bors
fehérje: 1 csirkemell v. 1 pár virsli v. 1 pohár tejföl
A wokot felhevítem, beledobom a felapított zöldségeket és a húst/virslit. Ca. 7-10 perc alatt készre sütöm.
Attól függően, hogy mi van otthon kerülhet bele csíkokra vágott csirkemell, vagy 1 pár minőségi virsli. A tejföl nálam olyan alapkellék, mint másoknak a kenyér vagy a burgonya, nagyon sok ételre szívesen locsolom (ezzel egészen biztosan néha irtó nagy gasztrobűnöket követek el).
Egy jó nagy tányérnyi vacsora lesz belőle.
Kalóriatartalma sacc/kb. alapon 2500-400 között lehet. Ha csirkemellet teszünk bele, akkor inkább a 250 felé tendál, ha virslit, akkor inkább 400 Kcal ez az adag.
Fénykép sajnos most nincs, mert ma a fiúknál farsang volt és lemerült a masina, még nem tömtöttem fel.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)