2008. november 29., szombat

Pecsenyezsír

Zsírszegény, sok kenyérrel szénhidrátszegény, és marhára egészséges :)

Hozzávalók:
ca. 20 dkg libazsír (1 kis doboz a sparban)
2-3 csirke felsőcomb filé besózva
negyed csomag bacon (ez olyan 150 gr körül van), apró kockára vágva
1 paprika
2 kisebb v.hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 s. répa
1 szál zeller

Mindent felszelek, egy tepsibe teszem és lefedve ca. 1 órát sütöm (ez lehet 1.5 óra is semmi baja nem lesz). Ha kész kihalászok belőle minden húst + zöldséget, a bacont nem, és mehet vissza a sütőbe, résnyire nyitott ajtó mellett ca. 15 percre, hogy a víz elpárologjon.

Ezen idő alatt:
30 dkg csirkemájat apróra szelek, és amikor a zsír már csak zsírból áll (ill. a bacon kockák is szép aranybarnák lettek), akkor beleteszem a csirkemájat.
Azért kell az apró kockára vágás, mert akkor utána a májat már nem kell visszatenni a sütőbe, mert a zsírban vígan megsül, és nem lesz sem kemény sem keserű.

A pecsenyezsírhoz apróra vágom a húst, és összekeverem a májas/baconos zsírral és mehet a hűtőbe... elég sokáig eláll, de 1 hétnél többet nálunk sosem bírt még ki :)

Ha májkrém is készül, akkor a 60 dkg csirkemájat teszek a zsírba, ilyenkor viszont vissza kell tenni még ca. 5-6 percre a sütőbe, mert ez a mennyiség már lehűti a zsírt.
A májak felét kihalászom és a sült v.hagyma, fokhagyma egy részével, ill. 1 kisebb darab sárgarépával aprítóban pépessé aprítom. Annyi zsírt kell hozzá kanalazni, hogy krémes állagú legyen (észben tartva, hogy a zsír hidegre köt, tehát picit lehet hígabb, mint a jövőbeni kívánt állapot), ez ca. 2-3 ek szokott lenni.

Az egészbe borsot szoktam csak tenni, mert a szalonna általában elég fűszeres.
A májkrémet viszont lehet variálni majorannával, konyakkal, tejszínnel.

2008. november 15., szombat

Fűszertárolás

Chilli írt a fűszertárolásról legutóbb, pontosabban az ő fűszertartóiról.

A kérdés nálam is már régóta aktuális, ugyanis a "minden le a konyhapultról" elv jegyében átszervezem a konyhát. Hosszasan kerestem, hogy mi az, ami nem műanyag (utálom, és erről is írok majd egyszer - ill. írtam volna a 7esben, de nem kaptak kérdést... brühahahaha... persze, tudom, el vagyok tűnve ;) ), nem fém, jól záródik, és befér a konyha fiókjaiba -ez kritikus pont volt, max. 9 cmes magasság -, inkább magas, mint alacsony, tehát nem tégelyszerű.

A választásom az IKEA Proper tárolóira esett, kerekded (mint a NŐ :) ), üveg az alja, és szilikonos a záródása, így remélhetőleg légmentesen zár. (A fényvédelem jelen esetben nem fontos, mivel fiókban lesznek a fűszereim).

Átlátszó körcímkékkel címkéztem az üvegcséket. (Lehet, hogy egy fehér háttér szerencsésebb lett volna, de ott és akkor csak ez volt, és nekem ott és akkor kellett, hogy legyen valami a kezemben :) )

A végeredmény:

2008. november 14., péntek

Tádáááám!!!

Nézzétek, olvassátok, rendeljétek :) :)

http://www.ikreskonyv.hu/

és GRATULÁLOK a szerzőknek!!!

2008. november 1., szombat

A technikai csodái

Mivel a saját álmunk megvalósulása csúszik, ezért költöztünk egyet 2 héttel ezelőtt. Szebb, nagyobb, tágasabb, és kényelmesebb a házunk. A régi helyen 1 kétlapos főzőlapom volt és egy Nile pici sütőm - ami valójában grillező néven fut -.

A sütő még a régi, ám tervben van egy új beszerzése. A főzőlap viszont már megvan, 4 lapos (electrolux), és megdöbbentőeket produkál. Csak ámulok és bámulok, amikor a 3 zónás lap felett a 32 cm-es tepsibe öntött 9 tojásból készülő rántotta nem hűti le a serpenyőt, a kiflikockák 1 pillanat alatt pirulnak meg.
(a beszerzése kalandos volt, 3 gyerekkel mentem főzőlapot venni kedden , úgy, hogy tudtam csütörtöktől ünnepek vannak, és szombaton, ha törik, ha szakad főznöm kell (Lili csak 2 harcisérülést szerzett, hála a rá nagyon vigyázó 2 okos, ügyes bátyóknak). Végül egy kiállítási darab lett az enyém - ilyet sosem csinálnék, de a kényszer nagy úr -.)

Lógok még a fiúk szülinapi beszámolójával - bár sok gasztrotémájú írnivaló arról nincs, mivel előző nap költöztünk be az új helyre, ellenben viccesebbnél viccesebb bénázásainkról számolhatnék be. Ami késik az egyszer úgyis eljön ;)