2009. február 14., szombat

Vaníliás túrókrém

Máté nagyon rákapott a túrókrémre, ami önmagában nem is lenne gond, ha a túrókrém nem lenne azon ételek egyike, ahol megpróbáltak a legkisebb helyre a legtöbb adalékanyagot összesűríteni. Ezért aztán házi recept kell :)

Rollller adta a megváltó tippet a sparos bio túróval. Szerintem az eredmény túlszárnyalja az eredetit, de a tesztelő alany épp most feküdt le, így teszteredmény csak 3 óra körül várható.

Hozzávalók:
250 grammos 20%os zsírtartalmú spar bio túró (német típusú)
1 ek vaníliakivonat
2 ek cukor
fél pohár (durván 100 gr) bio vaniliapuding (ez simán helyettesíthető házi sárgakrémmel, vagy vaníliapudinggal, de nekem a mai egész délelőttös sütés-főzés után már nem volt kedvem ennek is nekiállni, és még egy edényt összekoszolni :) )
csipet só
pár reszelés citromhéj (kb. negyed citrom héja)

A hozzávalókat alaposan elkeverjük és kész is :) :)
(roppant bonyolult recept)

A receptben nincs mazsola, mert az Úr azt nem szereti, őszibarackkal fogja enni.

2009. február 8., vasárnap

Pizzaszósz

A tegnapi pizzához természetesen készült paradicsomszósz is. Nálam ez elég egyszerű recept szerint készül, viszont sok idő kell hozzá.

Hozzávalók:
1 db 400 gr-os paradicsomkonzerv
1 fej vöröshagyma
1 tk cukor
majoranna, bazsalikom, só, bors

A vöröshagymát kevés olajon megdinsztelem, ráöntöm a paradicsomkonzervet, fél konzervnyi vizet, sózom, borsozom, megszórom kevés majorannával, hozzáadom a cukrot, és ca. 40 perc alatt kis lángon krémesre, sűrűre főzöm, a végén kerül bele a friss bazsalikom.

Most már, hogy van spejzom azt hiszem, nagyobb tételben fogom ezt gyártani, és beletanulok a befőzésbe is. :)

Fotókkal hadilábon állok, erről még lenne is, de nem találom a kábelt, és a Macbe meg nem lehet a smart-kártyát csak úgy beledugni, mint a jó kis IBM-be lehetett. Ezen túl, zavar, hogy nem tetszenek a képeim, mivel sem idő sem tudás nincs a jó fotóhoz :)

2009. február 7., szombat

Pizza

Hihetetlen, hogy ez a pizzarecept tényleg A Pizza receptje. Gyorsan megvan - különösen, ha gyerekmunkát alkalmazunk és 2 kiskukta rakja rá a sonkát és sajtot -.

Eredeti recept, szó szerinti felhasználással (nálam pedig ez elég ritka). Jamie Oliver: Jamie's Italy című könyvéből van. (fél adag, nálunk ez pont elég volt 2 gyerekpizzára, 2 felnőttpizzára és egy adag pizzagolyóra)

Hozzávalók:
400 gr liszt
100 gr búzadara
1 tasak (7gr) szárított élesztő
1 tk só
1 tk cukor
325 ml víz

10 perc lord kenwood általi dagasztás után 15 percet pihent a tészta, majd vékonyra nyújtottuk, húztuk és megpakoltuk.
250 fokon ca. 8 perc alatt készre sült.

Ami az egészben a legjobb, hogy ezt Máté is megeszi, pedig a hozatott eddig nem ízlett neki. Először csak sajtot akart rá tenni, majd meggyőztem, hogy kell alá a paradicsomszósz, végül sonka is került rá :) Levi a sajátján túl még 1 szeletet evett a miénkből is.

Nem mondhatom, hogy amennyi idő alatta a rendelt megjön, annyi idő alatt ez el is készült, mert mi el vagyunk kényeztetve és ca. 20 percen belül itt a pizza, de ennek ellenére azt hiszem kedvenc lesz :)

megj: :) amit ki szeretnék még próbálni, hogy mi van, ha ezt lefagyasztom, és utána sütöm, vajon, milyen íze lesz. Akkor aztán tényleg villámrecept lenne :D