2010. november 25., csütörtök

Nyílt levél a NIOK részére

Tisztelt NIOK Alapítvány,
Tisztelt Gerencsér Balázs, Igazgató Úr,
Kedves Simor Eszter, program asszisztens!

Mint a profit szférából érkező újonc már idejében elkezdtem annak utánanézni, hogy szakmai tudásom hogyan, merre szélesíthetem azért, hogy az általam képviselt alapítványokat a tőlem telhető legmagasabb színvonalon képviselni tudjam, az alapítványok működését szakmailag a lehető legjobban átlássam. 2010. szeptemberében ezzel kapcsolatban egyeztettem egy kolléganőjükkel, aki arról tájékoztatott, hogy az önök által szervezett ilyen irányú szakmai továbbképzés 2010. novemberében várható. Mivel ma Magyarországon a NIOK-on kívül ilyen jellegű képzést senki nem szervez, így egyértelmű volt, hogy az önök képzését választom - mint utólag kiderült, nem én választom -. A képzési felhívás után rövid időn belül elküldtem jelentkezésem és a szükséges dokumentációt.

Az első meglepetés akkor ért, mikor a program koordinátora tájékoztatott róla, hogy a képzésen való részvétel nem automatikus. Erre vonatkozóan a képzési felhívásban tájékoztatás nincs, az egyetlen erre utaló (vagy utólag így is érthető) megjegyzés az alábbi: "A jelentkezés akkor lép életbe, ha a NIOK Alapítvány írásos visszaigazolást küld a jelentkezés regisztrációjáról." (A kiírás most is megtalálható az alábbi oldalon: http://www.nonprofit.hu/hirek/egyhir/670036.html). Számos szakmai képzésen vettem részt, mindenhol értelemszerű, hogy a jelentkezés egy visszaigazolás után lép életbe. Ezt a visszaigazolást a program koordinátora részemre megküldte egy "Köszönöm jelentkezését!" levéllel. Pár nap múlva - annak érdekében, hogy a budapesti tartózkodásom meg tudjam szervezni - érdeklődtem arról, hogy a képzés helyileg merre lesz. Ekkor derült ki számomra, hogy a képzésen való részvétel nem automatikus. Ugyanezen levélváltás során tettem fel az alábbi kérdést: "Tud arról tájékoztatást adni, hogy a képzésen való részvétel elbírálásánál mik a szempontok?". Ezen kérdésemre azonban választ sem akkor, sem azóta nem kaptam.
Azt gondolom, hogy senkitől nem elvárható, hogy 3 napnyi szabadságot szervezzen meg magának akkor, amikor arról, hogy az említett napokon egyáltalán szükség lesz-e a szabadidejére, csak a program kezdete előtt 2 (!!!) munkanappal értesítik - vagy esetemben még ez sem -, tudva azt, hogy ma Magyarországon a civil szférában dolgozó személyek jelentős része a feladatait munka mellett látja el, legtöbbször önkéntes alapon.

A jelentkezésemkor válaszoltam az önök által feltett kérdésekre:
"Milyen szakmai elvárásai vannak a program témájával kapcsolatban?
Számomra legfontosabb, az alapítványok sajátos jogi és adózási helyzetének a pontos megismerése, mivel erre vonatkozólag meglehetősen szűk a hazai szakirodalom. Az alapítványi szabályozás megfelelő ismeretéhez szükséges tudást sok jogszabály 1-1 paragrafusa adja, amennyiben ezeket összefoglalva meg tudnák ismertetni, az jelentősen megkönnyíteni a mindennapi működést.

Milyen szervezeti problémák megoldására keres választ a képzésen?
Szervezeti kérdések egyelőre nem merültek fel.

Milyen – a témához kapcsolódó – személyes tapasztalatokkal rendelkezik?
A profitszférában eltöltött 10 év adja a vállalati szektorból hozott tapasztalatokat, a non profit szektorban újoncnak érzem magam, de 2010. eleje óta azért elég sok témával sikerült már megismerkednem.

Mióta dolgozik a non-profit szektorban és milyen feladatokat lát(ott) el?
10 évnyi vállalati szektori munka után, idén csöppentem a non-profit szektorba. Két alapítvány képviselője vagyok ill. pénzügyi, szervezési feladatokat látok el.

Mutasson be egy projektet, amelyet a szervezete megvalósított az elmúlt évben!
Két alapítványnak a képviseletét látom el - Manócsomag Közcélú Alapítvány ill. a SoSe Közhasznú Alapítvány -, a két alapítvány a szociális vonalat leszámítva meglehetősen különböző profilú.
Manócsomag Közcélú Alapítvány ruhacsomagokat juttat el kora ill. kissúllyal született babáknak, mivel ez jelenleg hiánycikk az országban ill. az a rövid időszak, ameddig ezekre szükség van aránytalanul nagy anyagi terhet jelentene a családoknak. Az alapítvány működésének alapját képező tevékenység már 6. éve folyik, jelenleg 70 családnál van kint ruhacsomag.
web: manocsomag.hu

A SoSe Közhasznú Alapítvány jótékonysági akciókat szervez, éves szinten 3 ilyen akció lesz (www.segitsuti.hu ill. www.sok-kicsi.hu), a jelenleg civil szerveződés szervezését, irányítását veszi át, 2010. novembertől. Gasztrobloggerek által felajánlott süteményekre, élményprogramokra lehet licitálni, és a licitből befolyt összeget a támogatott intézmények által meghatározott eszközök beszerzésére fordítja.

Az alapítványnál kiemelten fontos a nyílt elszámolás, a pénzek felhasználása mindig nyomonkövethető, az alapítvány a befolyt támogatási összegekből működési költséget nem számol el, egy az egyben a kiválasztott támogatotthoz kerül az összeg.
az alapítvány honlapja: www.sosealapitvany.hu
ill.a jelenleg is még zajló - ezért még nem teljes - őszi Segítsüti pénzügyi elszámolása: link"

A döntést november 24-25dikére ígérték, ennek ellenére november 25. délután fél3-ig semmiféle visszaigazolást nem kaptam. Telefonos megkeresésre tájékoztattak, hogy a jelentkezési lapom nem találják. (Jelzem, arról a jelentkezési lapról van szó, amit két héttel ezelőtt, az előírt határidőn belül elküldtem és aminek megérkezését Önök 2010.11.12-én emailben visszaigazolták, és a témában ugyanezen a napon még további három e-mailt váltottunk a program koordinátorával.) A mai telefonbeszélgetésünk alatt továbbá arról tájékoztattak, hogy a jelentkezésem nem fogadták el, indokuk az alábbi: Az általam felsorolt adózási és jogi kérdések, amikre választ szeretnék kapni, nem részei a programnak. Vegyem fel a kapcsolatot a helyi szervezettel.

Az önök által meghirdetett program része, utolsó pontja: "A civil szervezetek gazdálkodása", ennek a fejezetnek vajon hogy nem része a nonprofit szektor sajátos jogi helyzete, a rá vonatkozó sajátos adózási és egyéb gazdasági kérdések?
Mindezek mellett, mivel önök a program kiírásában ismertették a program tematikáját: A civil szektor története, szereplő; A civil szervezetek működéséről; Fenntarthatóság, forrásteremtés alapjai; Operatív management (mindennapi feladatok egy civil szervezet működésében); Projekt és pályázatírás; Adománygyűjtés és 1%; A civil szervezetek gazdálkodása), és én erre a meghirdetett programra jelentkeztem, így értelemszerű, hogy a meghirdetett témák is érdekelnek. Ezen felül kiemeltem, amire különösen kíváncsi vagyok (közgazdász, ezen belül számviteli, végzettséggel azt gondolom, a témakiemelés magyarázatra nem szorul).

Amennyiben úgy gondolják, hogy ma Magyarországon a gyenge civil szektor megerősödését jobban támogatják "egyetemisták, főiskolások és a téma iránt érdeklődők", mint olyan szakemberek, akik napi szinten a non profit szektorban tevékenykednek, viszont felvállalva hiányos ismereteiket, azokat bővíteni szándékoznának, akkor nem tudok többet tenni, mint döntésük helyességének megfelelő mértékű sikert kívánni.

Maradok tisztelettel,

Vaczkóné Kovács Orsolya
képviselő
Manócsomag Közcélú Alapítvány

2010. november 15., hétfő

Vinaigrette a kenyérre??

Nem tudom, más is van-e úgy az ecettel és olajjal, mint én, vagyis képes simán kenyérrel enni? Van egy nagyon kedvelt salátaöntetem, amiből a maradékot friss lukacsos (olasz típusú) kenyérrel nagyon szeretem.

1 tk méz
1 tk magos mustár
1 tk balzsamecet
1.5 ek olaj
só, bors

Az egészet addig keverjük, míg az ecet emulgeálódik a mustárral, és sűrű krémszerű állagot nem kap. Ezután mehet a salátára... vagy kenyérre :)

2010. november 12., péntek

Rizottó és sertéssült

Nem túl gyakran készül nálunk rizs, ugyanis K. nem szereti. (szerette :D :D :D). Rizottó már készült párszor, de az sem maradt meg úgy, hogy "húúúú de nagyon finom lett!".
Pár napja, valahogy eszembe jutott a rizottó, arborio volt is itthon, így petrezselymes borsós rizottó készült, az aznap vásárolt lassú tűzön készülő szűzpecsenyével.

Hozzávalók (2+3 főre)
Rizottó
1 kisebb fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3 nagy marék rizottórizs
zöldségalaplé (ca. 600ml)
egy löttyintésnyi bor
diónyi vaj

1 db sertésszűz

Az utóbbi időben nagyon bevált és kedvelt hús elkészítési mód lett nálunk, hogy nagyon lassú tűzön, nagyon sokáig vaslábasban készülnek az ételek. A vaslábas egyrészt egyenletes hőt biztosít, másrészt a nehéz fedője miatt nem tud a gőz kiszökni, semmi sem szárad ki benne, nekem eddig még minden szaftosra és finomra sikerült. (Olyanok is, amiket amúgy nagyon könnyű kiszárítani).
Kétféle elkészítési módot szoktam használni:
1. A húst a felforrósított edényben lepirítom, majd mérettől függően 70-90 fokos sütőben 2-3 órát sütöm a hozzáadott hagymával és egyéb ízesítőkkel.
2. A húst ugyanúgy lepirítom, majd a tűzhelyen a legalacsonyabb fokozaton párolódik ugyancsak kb. 2 órát.

Rizottó elkészítése
A rizst (én kevés olajon) elkezdem pirítani, amikor opálos lesz, akkor rálöttyintek egy adagnyi bort, amikor az elfőtte a levét, akkor hozzáadom a borsót, és apránként adagolva és sűrűn kevergetve -gyerekmunka! - hozzáadom/juk a zöldségalaplevet. Kb. 20 perc után elkészül az ízletes, krémes rizottó. A végén diónyi vajat és 1 csokor petrezselymet dobok bele, és 5 percig pihentetem.

A vacsora osztatlan sikert aratott :) (és ezennel a rizs ünnepélyesen visszakerült a menüinkbe)

2010. november 8., hétfő

Lencsés káposztás egytál :)

Kicsi Vúnál futottam bele minap ebbe a receptbe. Mivel amúgy is eljött a levesek szezonja, így neki is álltam. Persze a receptre csak hellyel közzel emlékeztem, így kicsi Vú alapjaira helyezve, itt az én verzióm.

Hozzávalók:
vastag szelet szalonna
1 fej vöröshagyma
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
500 gr savanyú káposzta
250 gr lencse (fél zacskó)
15 cmnyi kolbász
tejföl, fokhagyma, liszt

Egy adag szalonnát, hagymával, sárgarépával és a fehérrépával kacsazsíron előpirítottam, rádobtam a pirospaprikát és az átmosott savanyú káposztát, valamint a felkarikázott kolbászt és pár percig tovább pirítottam. Felengedtem annyi -még a húsvéti sonkáról származó - alaplével, ami bőségesen ellepte, és bő 1.5 órát nagyon lassú tűzön főztem.
A végén fokhagymás rántással és tejföllel befejeztem.

2010. november 4., csütörtök

Különleges születésnapi torta

Szeptember óta a gyerekek másik oviba járnak. A csoportban van egy kisfiú, aki tejfehérje- és tojásérzékeny, ezért mindenféle születésnapi partizásból kimarad. A szülőin már kitaláltam, hogy no, akkor ennek aztán véget vetünk, nehogy már ő ne ehessen.
A fiúk így "reform" születésnapi tortát kaptak, ami tej és tojásmentes, ellenben nagyon finom - még a nyers tészta is, el kellett őket rugdosni a keverőtál mellől :).

Répatorta

2 bögre reszelt répa

2 bögre liszt

1 bögre mag (mandula, dió... stb. apróra vágva)
a recept nem írta, de nálunk került még bele
fél bögre kandírozott narancshéj

1 csomag sütőpor


1/2 bögre olaj

1/2 bögre cukor

2 nagyobb banán pépesre törve
1 citrom leve és héja


fűszerek (őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg)

máz: porcukor (ca. 5ek) fél citrom levéből annyi, amit felvesz

A száraz hozzávalókat és a nedves hozzávalókat külön külön összekeverjük, majd az egészet összeöntjük. Formában 175 fokon 45 perc alatt tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, bevonjuk a mázzal
.

Az összetevők bátran variálhatóak, kerülhet bele mazsola vagy más aszalványok.

recept innen