2011. február 27., vasárnap

Marharagu

Bízom benne, hogy az angolszász stew jelentését magyarul a ragu adja vissza a legjobban, így nem hibás a cím.

Januárban kicsit reformáltam az étkezésünkön. Az erős szénhidráttúlsúlyt megpróbálom normális mederbe terelni, és a fehérjebevitelt növelni. Ennek a folyamatnak a következménye, hogy lényegesen több hús fogy nálunk illetve, hogy mindenféle húsos recepteket próbálok ki. A ragu is így alakult ki, sok olvasott recept alapján alakult ki a saját.

Marharagu

500 gr marhahús (utolsó esetben borjúcomb, azzal is hibátlan)

2 fej vöröshagyma

4 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
4 szál szárzeller
3 gerezd fokhagyma

só, bors

A recept roppan egyszerű, a főzés időigényesebb. Egy ek kacsazsíron lepirítom a nagyobb darabokra vágott zöldségeket és a húst, ráöntöm a paradicsompürét, és lefedve, lassú tűzön bő 1.5-2 órát párolom. Ha az edény teteje jól zár, és nem szökik ki gőz, akkor semmiféle folyadék nem kell alá. (A főzési idő erősen húsfüggő!)
Vacsorára egy szelet rozskenyérrel laktató megoldás.