2007. december 17., hétfő

Mézeskalács

Klasszikus karácsonyi kellék. Úgy gondolom, ebből mindenkinek megvan a saját receptje, és nincs két egyforma.
Ha jól süti az ember lánya/fia, akkor ez a kalács azonnal puha, és omlós. Ha túlsül, akkor félbevágott almával dobozba zárva ca. 1 hét alatt megpuhul.
Fénykép is lesz, de a díszítés még hiányzik. A szaggatást a 2 nagyobb végezte, így ne várjon senki mértani pontosságú kalácskákat!

Mézeskalács

Hozzávalók:
250 gr méz
250 gr vaj
100 gr barnacukor
(esetemben muscavado nádcukor)

600 gr liszt
100 ml tej
2 db tojás
2 kk szódabikarbóna
2 tk mézeskalács-fűszerkeverék


A mézet, vajat és barnacukrot összemelegítem. Nem kell forralni, pusztán annyi a lényeg, hogy minden folyós állagúvá váljon.
A felmelegített egyvelegbe belekeverjük a lisztet, tojást, tejet, szódabikarbónát és a fűszereket. 1 éjszakán át hűvös helyen pihentetjük.
(általában este jó bekeberni, amikor a kicsik már alszanak és másnap mehet a sütési móka)

A tésztát pihentetés után fél cm vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 160-170 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg szépen fel nem jön, ez ca. 6-7 perc.
Akkor jó, ha az alja minimális színt kap már, de a teteje nem barnul.

Tipp kisgyerekeseknek:
- a derelyevágóval jópofa mintát lehet a tésztába rajzolni, így akár a máz el is maradhat
- ha már a sok gyúrástól nagyon ragad a tészta, akkor érdemes kicsit visszahűteni
- saját tapasztalat szerint a gyerekmarok méretű miniformák a legpraktikusabbak, mert ezeket mindenhol jól le tudják még nyomni, így a szaggatás 80%ban sikerrel jár.
- nincs jobb a karácsonyi macskánál, halnál és kutyánál :) éljenek a legfurább kiszúrók! :)



Nincsenek megjegyzések: