2008. január 19., szombat

Fokhagymás rizs

Biztos vagyok benne, hogy nem a spanyol viaszt találtam fel, de még nem találkoztam ilyennel sehol sem.

A poszt eredeti célja a "Tökéletes rizs" receptjének publikálása lett volna, de ki vagyok én a gasztrovilágban, hogy bármi általam főzöttet is tökéletesnek minősítsek. (Pedig ez a rizs 100ből 98szor tényleg jól sikerül - a maradék 2 esetben a hiba biztosan a rizsben v. a vízben, esetleg az órában van :) )

Fokhagymás rizs - Hozzávalók:
250 gr rizs
olaj
500 ml forróvíz
1 nagy marék petrezselyem
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 tk só (kinek ízlése szerint)

Van 1-2 dolog, amit csak úgy tudok elkészíteni, ha előtte előveszem a patikamérleget. A rizs is ezen ételek egyike, csak úgy sacc/kb. alapon én nem látom rajta, hogy mennyi vízre van szüksége. Hosszas kísérletezés után arra jöttem rá, hogy a 1 rész rizs 2 rész folyadék arány az súlyra nézve értendő. (ugyanis 1 börge rizs az 200 gramm, míg 2 bögre víz az 500ml... ez így nekem ragadós lesz).

A rizst kevés olajon elkezdem pirítani, amikor szép fehérek a szemek ráöntöm a forróvizet, beleszórom a petrezselymet és a felszeletelt fokhagymát, sózom. Megvárom, hogy újra forrni kezdjen, ekkor fedőt teszek rá, és az egész alatt elzárom a tűzhelyt. (Vastag aljú edénnyel és kerámialapon főzök, e kettő elég hőt ad ahhoz, hogy a rizs megfőjön). 10 perc után 1szer megkeverem, majd 20 perc után ismét. Pergő 25 perc elteltével lesz.

A jó rizsnek szerintem 2 titka van:
1) mint mindenhez ehhez is jó alapanyag kell, zs-kategóriás rizsdarából senki sem fog tudni pergő rizst főzni
2) nem szabad főzés közben macerálni. Ha rizottót készítünk, akkor azt pont ezért kevergetjük, hogy a rizsből a keményítő a folyadékba vándoroljon, ezáltal sűrítve azt. Normál főtt rizsnél pont az ellenkezője a cél, ezért összesen 3 alkalommal kell megkeverni.

A rizsbe tett fokhagyma ad egy minimális fokhagymás áthallást a rizsnek, sültek mellé tökéletes.


****
kedves férjem uram nem vette észre, hogy ez a rizs más lenne, mint bármelyik eddigi.... de őszintén megvallva nem tartozik a rizs-imádók közé (ellenben a fiaimmal, akik akár magában kanállal is képesek tetemes mennyiséget megenni). Apa szerint még a curry rizs is íztelen... no comment :)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ki fogjuk próbálni! :-)