2008. június 7., szombat

Sablé Viennois - vagy mégsem? :)

Nem tudom, meddig számít egy recept autentikusnak - vagy annak ami a neve -. Olvastam sok gasztrobloggerinánál erről a kekszről, de valahogy nem áll össze a kép, hogy hogyan is van ez a tojással meg annak a fehérjéjével. Végignéztem kb. 20 receptet, és a végén megalkottam a sajátomat.

Omlós keksz

Hozzávalók:
200 gr vaj
80 gr cukor
1 ek vaníliaesszencia (home made, mi egyéb? :) )
1 tojás
1 tk só
250 gr liszt
fél csomag sütőpor

A vajat a cukorral habosra keverem (mi az, hogy keverem :) keveri őlordsága), majd lassan hozzáadom az elhabart tojást, és az 1 tk sót. (A só nem elírás, tényleg ennyit szoktam bele tenni, mert én szeretem, ha egy keksznek az édessége mellett van egy enyhe sós áthallása, nem lesz ettől sós, csak más :) ). A lisztet a sütőporral együtt átszitálom, majd kanalanként a habos vajhoz adom. Ezzel el is készül az alap.

Variációk: általában többféle kekszet sütök
- csokis (70%os étcsokoládét - ha a teljes mennyiséget bekeverjük, akkor 100 gr kell - apró kockákra vágok és hozzákeverem az alaphhoz)
- ízesített csokis ( a DM sajátmárkás bio narancsos étcsokival mennyei!!!)
- kókuszos (ca. 3-6 ek kókusreszeléket hozzákeverek az alaphoz, attól függ mennyire jó az a kókuszreszelék)
- zabpelyhes (ca. 4-5 ek zabpelyhet serpenyőben megpirítok, majd aprítva - nem kell nagyon finomra - hozzákeverem a kekszalaphoz)
- diós, mandulás, mogyorós (minden durvára darálva kerül bele)
- natúr vaniliás keksz (ilyenkor teszek még egy kis plusz vaniliaesszenciát a tésztához)

Formálás :)
ha megvan az alaptésztánk akkor innentől is végtelen a lehetőségek tárháza
- csináltam már úgy, hogy visszahűtöttem a tésztát, majd hengerré formáltam, felvágtam és úgy sütöttem
- készült már kinyújtva kiszaggatva is (ez szivatós, nem ajánlom, nagyon könnyen lágyul a tészta, és akkor ragad, szakad meg minden)
- készült kinyújtva, darált csokival megszórva, feltekerve, csigára sütve is (ez van a képen, két folpak között ez elég könnyen kivitelezhető, de nyújtás előtt érdemes behűteni..... ez lenne a képen, ha megtaláltam volna a gépemen)
- a legegyszerűbb és a leggyorsabb, ha habzsákból egy csillagfejjel kinyomkodjuk (ma így sült)

sütési idő :)
ez bizony attól függ mekkorákat sütünk.
nagy általánosságban: 190 fok és 12-14 perc
sütés közben figyelgessük, mert hajlamos hirtelen bebarnulni
én sütőpapíron sütöm

én tripla adagot sütök jó ideje - Apának készül az irodába -
- először sütöttem a szimplát, az 1 meetinget bírt ki
- sokáig dupla mennyiséget, az volt, hogy kitartott keddig
- most a triplát :)

fotózzam? :) :) :)

3 megjegyzés:

Mirelle írta...

Hol is az a fotó? :)

VKOrsi írta...

:) fotózok majd, még itthon a keksz :)

Maczyka írta...

Sajnos nagyon finom :)

Persze túl nagyra vágtam a csokit, úgyhogy az 5., nagy kínkeservvel kipréselt keksz után maradt a kiskanál-kézzel lapít verzió, mivel nem meetingen esszük, most jó ebben a "randa de finom" formában is :)