2008. november 29., szombat

Pecsenyezsír

Zsírszegény, sok kenyérrel szénhidrátszegény, és marhára egészséges :)

Hozzávalók:
ca. 20 dkg libazsír (1 kis doboz a sparban)
2-3 csirke felsőcomb filé besózva
negyed csomag bacon (ez olyan 150 gr körül van), apró kockára vágva
1 paprika
2 kisebb v.hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 s. répa
1 szál zeller

Mindent felszelek, egy tepsibe teszem és lefedve ca. 1 órát sütöm (ez lehet 1.5 óra is semmi baja nem lesz). Ha kész kihalászok belőle minden húst + zöldséget, a bacont nem, és mehet vissza a sütőbe, résnyire nyitott ajtó mellett ca. 15 percre, hogy a víz elpárologjon.

Ezen idő alatt:
30 dkg csirkemájat apróra szelek, és amikor a zsír már csak zsírból áll (ill. a bacon kockák is szép aranybarnák lettek), akkor beleteszem a csirkemájat.
Azért kell az apró kockára vágás, mert akkor utána a májat már nem kell visszatenni a sütőbe, mert a zsírban vígan megsül, és nem lesz sem kemény sem keserű.

A pecsenyezsírhoz apróra vágom a húst, és összekeverem a májas/baconos zsírral és mehet a hűtőbe... elég sokáig eláll, de 1 hétnél többet nálunk sosem bírt még ki :)

Ha májkrém is készül, akkor a 60 dkg csirkemájat teszek a zsírba, ilyenkor viszont vissza kell tenni még ca. 5-6 percre a sütőbe, mert ez a mennyiség már lehűti a zsírt.
A májak felét kihalászom és a sült v.hagyma, fokhagyma egy részével, ill. 1 kisebb darab sárgarépával aprítóban pépessé aprítom. Annyi zsírt kell hozzá kanalazni, hogy krémes állagú legyen (észben tartva, hogy a zsír hidegre köt, tehát picit lehet hígabb, mint a jövőbeni kívánt állapot), ez ca. 2-3 ek szokott lenni.

Az egészbe borsot szoktam csak tenni, mert a szalonna általában elég fűszeres.
A májkrémet viszont lehet variálni majorannával, konyakkal, tejszínnel.

Nincsenek megjegyzések: