A mama főztje az, ami sosem olyan, amihez csak hasonló létezik, ami senki által nem reprodukálható. Az én kis világomban a húsleves az szinte mindig a mama főztje kategóriában van. Egyszer már írtam róla, hogy bár gyakran főzök húslevest, de még mindig nem olyan, amilyennek én azt igazán szeretném. Hosszas kísérletezés után elkészült az ami olyan :)
A receptet azért írom egészen pontosan, hogy ha majd 20 év múlva lesz valaki, aki olyat szeretne a szerelmének főzni, amilyen a mama főztje - és lesz még internet, meg blogspot, meg minden egyéb -, akkor meg tudja nézni, hogy a kedves mama hogy főzi.
Hozzávalók:
fél kg marhanyak
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kisebb fej vöröshagyma
fél karalábé
kis darab zeller (vagy 1 zellerszár)
fél csokor petrezselyem
4 szem feketebors
1 szem szegfűszeg
1 kisebb szerecsenvirág (tényleg nem kell sok, ha nem töredezett szét a zacskóban, akkor egy fél virág)
só - mivel sok benne a répa, ezért nagyobb mennyiségű sót bír el, ellensúlyozandó az édes ízt
A titok nyitja a fűszerezés, sokáig valami hiányzott, egy íz, amit kerestem. Aztán valahol olvastam a szerecsenvirág-szegfűszeg párost, és igen, ez volt az, ami nekem is kellett.
Az egészet egy lábosba teszem, felöntöm annyi vízzel, ami +2 ujjnyira ellepi, és lassú tűzön ca. 3 órán át hagyom gyöngyözni, végén sózom. Csigatésztával tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése