Átbújtam a netet, majd összehoztam valamit, ami szerint az "eredetihez" közelít, bár ez most épp csak egyféle hagymából készült
Hozzávalók:
500 gr vöröshagyma felezve hajszálvékony félkarikákra vágva
50 gr vaj
1 dl bor
0.5 dl cognac
1 l csirkealaplé
1 babérlevél
só, bors
50 ml teszín
A vöröshagymát a vajon alacsony hőfokon egészen krémes, karamelles állagig "párolom", ez sok időt (ca. 30 perc), és sok keverést igényel. Ha a hagyma már krémes, ráöntöm a bort és a cognacot, felforralom, majd csirkealaplevet, beleteszem a fűszereket, és alacsony lángon még fél óráig főzöm. A végén nagyon kevés tejszínt keverek bele.
Klasszikus módon tálkákba szedve, kenyér és sajt kerül rá. Nálam ez most elmaradt, kockára vágott sajtos pirítóssal tálaltam.
Az elkészítés után jöttem rá arra, hogy vélhetőleg azért alakult ki a klasszikus tálalási mód, mert maga a leves nem nyerné el a leggyönyörűbb étel címét, így viszont a kenyér-sajt köntös jótékonyan eltakarja a leves színét :)
4 megjegyzés:
Kell bele konyak? Jé! Ezt nem tudtam!
én úgy tudom, igen.
és kellemes ízt ad :)
Biztos mennyei ez a változat. Nálam az "eredeti" fehérborral és tejszin nélkül készül. Ha jól emlékszem Párizsban is ilyet ettem. Most viszont kedvet kaptam a konyakosra is.
a tejszínt én is csak 2. kóstolás után tettem bele, valahogy lágyabb lett tőle az egész.
Megjegyzés küldése