2010. július 11., vasárnap

Kakukkfű és cukkini

Nem gondoltam volna, hogy valaha is eljön az az idő, amikor én önszántamból kimegyek a kertbe és a kakukkfűből vágok ágakat, ma megtettem :)
Valamikor a '90-es években volt egy nagyon rossz találkozásom egy provance-inak mondott fűszerkeverékkel, és azóta a kakukkfűről mindig az jutott eszembe, az a szúrós erőteljes íz, az ami mindent elnyom és csak a rettenet marad utána, uralkodik, és semmi mást nem érzel mellette. Aztán a kakukkfű idővel betelepült a fűszerkertbe, egyszerűen azért, mert szép. Kezdtem megszokni az illatát, sőt gyomláláskor már mintha kellemesnek is éreztem volna. Ma kaptam az alkalmon és a cukkinis tésztát ezzel ízesítettem, a cukkini is saját termés, ma vettük lesz az első darabokat. Finom lett :)

Tipp kisgyerekeseknek: 1 nagy marék kakukkfű, egy kis vágódeszka, 1 éles kés - aminek a használatára megtanítjuk az aprónépet 4 évtől felfelé - és máris garantálva van fél óra csönd, ami alatt a gyerek apró miszlikké aprítja a kakukkfüvet.

Cukkinis tészta
Hozzávalók:
1 db nagyobb cukkini lereszelve
1 kisebb fej vöröshagyma
kevés szalonna
tej
só, bors, szerecsendió, kakukkfű

A szalonna zsírját kiolvasztom, beledobom az apróra vágott hagymát és a gyalult cukkinit, és erős lángon, sűrűn kevergetve barnára pirítom. Ráöntök egy kis tejet és visszaforralom, a tejjel való felöntést folyamatos kevergetés mellett addig folytatom, míg krémes állagú főzelékszerű elegyet nem kapok. Sózom, borsozom, kevés szerecsendiót reszelek rá, majd megszórom kakukkfűvel. Egy ideig állni hagyom, és utána mehet is a frissen főtt tésztára.

Nincsenek megjegyzések: