2011. március 30., szerda

Segítsüti ismét

Ha tavasz, akkor Segítsüti! Ez már évek óta így van, így most is eljött az idő, amikor jótékony célért sütünk együtt 27en gasztrobloggerek.

Az idei Segítsüti támogatottja a Down Egyesület, a kialakítandó fejlesztőházukba szeretnénk bútorokkal, fejlesztőeszközökkel hozzájárulni. Az akció előhírnökeként március 20-án a Vígszínházban a Down Világnapon is jelen volt a Segítsüti lelkes csapata, ahol süteménydíszítős kézműves foglalkozást tartottunk down-szindrómás és egészséges gyerekeknek és családtagjaiknak.

Az idei süteményem a tavalyihoz hasonlóan gyerekbarát, gyerekekkel együtt könnyen és mókásan elkészíthető, a sütésen kívül nincs olyan fázis, amit ne tudnának akár egyedül elvégezni. A színes cukormázat pedig nincs olyan gyerek, aki ne csodálná. Licitre fel!


Színes segítsütis sütinyalókák

a nyertes licittulajdonos 30 db színes nyalókát tudhat magáénak
, a nyertes beleegyezésével vigaszágas sütést vállalok
(a recept és pontos leírás pár napon belül a blogon megtalálható lesz)



2011. március 1., kedd

Lazacos tészta

Felénk sokszor szokott olyan lenni, hogy a pár nap múlva lejáró füstölt lazac fél árra le van árazva. Ilyenkor jó sokat szoktam vásárolni, és megy a fagyasztóba, hogy ott várja a felhasználást.

A lazacos mártás azon mártások egyike, ami minimális főzést igényel (ez nálam ritka, mert alapvetően azt vallom, hogy a jó mártásnak hosszú, lassú főzés kell). Valójában nem is főzöm, csak kicsit átmelegítem. Ettől függetlenül nem egy gyorsan elkészülő étel, mert igazán akkor lesz finom, ha a tálalás előtt 1-2 órán keresztül érik az egész, a só kiázik kicsit a halból, a kapor összeérik a tejszínnel.

Legjobban linguinivel szeretem, de a gyerekek miatt 99%ban fussilivel készül (azt lényegesen könnyebb megenni nekik, én viszont lassan mérgezést kapok tőle).

Lazacos mártás (4fő részére)
2 csomag (200gr) füstölt lazac
1 doboz tejszín
1-2 dl tej
sok kapor
bors
(só általában nem kell, a lazac kellően sós)
1-2 szál újhagyma

A lazacot kicsit összevágom (nagyon apróra nem kell, mert úgyis 1 perc alatt esik majd szét a kevergetés alatt), a többi összetevővel összekeverem, és bő 1-2 órát vagy akár 1 éjszakán át állni hagyom. Átmelegítem (forralni nem is kell, mert akkor teljesen megfő a lazac), és a frissen kifőtt tésztával tálalom.