2007. december 21., péntek

DNK 1.5


















Igen, én is beszálltam az össznépi játékba :)


A DNK 12-vel először Dolce Vitanál találkoztam. Azóta sütöm én is nap mint nap. Majd Mademoiselle megmutatta, hogy létezik a pimasz francia fiú gyorsított változata is. Nos, én valahol a kettő között találtam meg a sajátom. Itt megjegyzendő, hogy nagyon pici a sütőm, így abba ennyi buci, csak 3-4 sütésre férne be, nekem kifizetődőbb egy kenyeret sütni.

Hozzávalók (fél adag – nálunk ennyi fogy el 1 nap alatt):
- 375 gr liszt
- ½ ek szárított élesztő
- ½ ek só
- 200 ml melegvíz
- 100 ml tej
- ½ ek méz

A lisztet, élesztőt, sót egy nagy tálba szórtam, kézzel elkevertem, közepébe beleöntöttem a tejet, vizet és mézet. Ca. 1 perc alatt bucivá formáltam, liszttel alaposan meghintve, letakarva 1.5 órát jó meleg helyen kelesztettem.

A sütőt 250 fokra előmelegítettem, benne egy vaslábassal. 1.5 óra után a tésztát lisztezett deszkára borítottam, áthajtogattam a már DNK 12-nél megismert módon, hajtással lefelé fél órát pihentettem.

Sütés: 20 perc fedővel, majd 25 perc fedő nélkül

18 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Orsi, ez a kenyér gyönyörű :-)))

Unknown írta...

Gratulálok a szép bloghoz! ;o)

Névtelen írta...

csak így suttyomban blogunk, mi? :))

Névtelen írta...

Orsi, nem akarom megint a konyhás topikban, inkább itt kérdeznék: a kenyeret milyen hőfokon, milyen fokozaton (alsó/felső/légkeverős) sütöd pontosan?

VKOrsi írta...

Ildii :)
nekem egy iszonyú béna sütőm van. Ennek van alul ill. fölül is 2-2 fütőszála. Mindkettő bekapcsol, nincs választási lehetőség.
maximumon sütöm azaz 250 fok elvileg, gyakorlatilag szerintem max. 220.

Névtelen írta...

Höhö, nem lehet annyira béna, ha ilyen kenyeret süt;) És köszönöm!

Névtelen írta...

Az este kénytelen voltam zsemléket sütni,amik,bár finomak lettek,de abszolut szintelenek...mintha meg sem sültek volna...Kb 40 percig sütöttem ,mivel az aljuk pirulni kezdett,igy kivettem .Azt hiszem,legközelebb kicsit lekenem őket tejestojássárgával.

Mishmesh,alias Dorka írta...

Szia:))
Köszönöm a linket, asszem beállok dnk-klubba:)
De jóhogy idetaláltam, napsugaras a blogod, és neked is három kiskrampód van.. (nekem is) 3 fiú..
na beleolvasgatok a többi írásodba is:)

Horasz írta...

Orsi,

A melegitett vaslabosnak mi a szerepe a tortenetben? Abba rakod a kenyeret, vagy mi? Es hogy kell lefedni egy tepsit (en ilyan kocka tepisben tervezem sutni)?

Elorei is koszi a tippeket.

VKOrsi írta...

Horasz :)
melegített valábasba megy a kenyértészta és abban sül meg.
Az a szerepe, hogy hirtelen nagy hőt tud átadni, és a fedővel meg párát zár.
de lehet bármilyen előmelegített edény akár sima acél (anyukám abban süti), vagy jénai üveg.

Emi írta...

Szia! A leirás szerint megsütöttem a kenyerkét, de egy hibát elkövettem. Fedő alatt 40percig sütöttem, és kivettem. Valahogy elsiklott a figyelmem az felett, hogy fedő nélkül is kell még sütni.
Más: Nekem ez a kenyér nagyon kicsinek bizonyult, /hatan vagyunk/ és hogyan kell megkétszerezni a recept alapanyagait. Csak egyszerűen duplán mérek?

VKOrsi írta...

6 főnek tényleg kicsi, mert mi ugyan 5en vagyunk, de ez 3 normál főnek felel csak meg, és én naponta sütök.

Simán duplázd csak a mennyiségeket, sütési időt nem igazán befolyásolja, ha vendégek jönnek én is duplát sütök.

Horasz írta...

Oris, koszi szepen.

Névtelen írta...

Kedves Orsi!

Megsütöttem a kenyeret, hihetetlenül finom lett. Köszönet érte.

Sylvia írta...

Szia Orsi!

Mekkora lábasban sütötted? Nekem van egy kb. másfél literes kerek jénaim, a tetejével még kb. 2 centivel lesz magasabb - ekkora talán elég lesz?
köszi

VKOrsi írta...

literre nem is tudom, 20 cm az átmérője

VKOrsi írta...

Indigó,
örülök, hogy ízlett a kenyér :)

Névtelen írta...

Szia Orsi, én tegnap bukkantam a receptre, meg is sütöttem. Fantasztikusan gyönyörű kenyér lett, azzal a kis szépséghibával, hogy fakanállal kellett kiimádkozni a jénaiból, úgy lesült az alja. Szerinted hogyan lehet ezt megelőzni?
Köszi,
Szilvi