Hívhatnám Carbonaranak is, csak az nem lenne igaz, mert tejszín és bazsalikom van benne, és a tojás hiányzik. Persze köznyelven midnenki értené, hogy mire gondolok, no, de egy blogban legyünk pontosak.
Hozzávalók (4 fő)
400 gr száraztészta (nálam ez 99%ban fusilli, mert szerintem az veszi fel a legtöbb szószt)
125 gr bacon
pici vaj
2 gerezd fokhagyma
200 ml tejszín
100 ml tej
bors, bacontől függően só
bazsalikom (igen, tudom, hogy nem szokványos, de mi ezt így szeretjük)
A bacont felkockázom, majd kevés vajon ropogósra sütöm. (Ha nagyon diétás akarok lenni, akkor leöntöm a zsírját). A zsírba beleteszem a felszeletelt fokhagymát és ca. 1 percig sűrű kevergetés mellett pirítom. Ráöntöm a tejszín és tej keverékét, csavarok rá borsot, és lassú tűzön 20 percet főzöm, időnként megkeverem.
Nem vagyok a villámszószok híve, ahogy a villámleveseké sem. Úgy gondolom, hogy idő kell ahhoz, hogy az ízek kellően összeérjenek. Nálam a sima paradicsomleves is minimum fél órát fő, ha nem többet. A hosszabb idejű főzéssel a liszt sok esetben elhagyható, mert a szósz magától besűrűsödik.
Ha a mártás állaga már megfelelő, beleszórok ca. 1 marék bazsalikomot. (Nálam ez fagyasztott sk. termesztett bazsalikom. Csíkokra vágva kerül a fagyasztóba nyár végén.)
A tésztát kifőzöm, és egy szűrőkanállal a mártásra szedem. Nagyon ritkán szűröm le tésztaszűrővel, mivel általában azonnal szósz kerül rá. Ha úgy látom jónak merek 1-2 evőkanálnyi főzőlevet a keverékre.
Pihentetem 5 percig, és utána tálalom.
Azon ételek egyike, amiből a fiaim képesek felnőtteket megszégyenítő mennyiséget megenni.
2 megjegyzés:
Most ennek az elolvasásától híztam egy kilót. Olyan rossz a tészta megvonás :-(
Eszter, ha megnyugtat, én sem fogyok tőle :(
Megjegyzés küldése