2008. február 24., vasárnap
Kovászos kenyér
A spanyol viasz persze megint nem az enyém, a recept innen származik. Picit alakítottam rajta.
Hozzávalók:
1. a kovász
200 gr liszt
3 dl víz
1 ek joghurt
1 tk szárított élesztő
Fent nevezett elemeket elkeverjük, és 12 órán keresztül pihenni hagyjuk a konyhában. Én általában előző este keverem be a kovásznak valót, és másnap sütök, hiszen 50%ban itthon vagyok a legkisebbel. (aki már áll halleluja... ezért nem alszik csak áll és álll és álllll és áll... és visít :( )
2. a kenyér maga
12 óra elteltével a kenyérsütőm üstjébe öntöm a kovászt, rámérek 400 gr lisztet, hozzácsapok 1 ek sót. Elindítom a dagasztást és ca. 15 percig hagyom, hogy szépen alakuljon a tészta.
A dagasztás után 45 perc pihenő következik.
A pihenőt követően a tésztát kinyújtom és feltekerem, nálam ez bevált technika hagyományos kenyérnél, mert így - szerintem - jobb állagú lesz a belseje, végül sütőpapírral bélelt formába teszem, éles késsel bevágom és 1.5 órán át langyos helyen kelni hagyom. 250 fokra előmelegített sütőbe tolom, visszaveszem 200 fokra a hőfokot és ca. 45 percig sütöm.
Életem első kalandja ezzel a recepttel itt olvasható.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Gyönyörű!!!!
profi kenyér.. szinte érzem a héja roppanását:)
Megjegyzés küldése