2008. június 28., szombat

Instant meggyleves

A cím "kicsit" megtévesztő. Semmiféle tasakos adalékot nem tartalmaz, azért instant, mert ha 11kor elkezdjük főzni, akkor 12-re hideg meggylevesünk lesz. (Egy jó nagy kondérral)

Hozzávalók:

1 pohár tejföl (20%os)
1 púpos ek liszt
1 meggybefőtt (pl. az aldiban is lehet olyan meggybefőttet kapni, ami mindennemű tartósítótól mentes)

1 csomag fagyasztott meggy vagy cseresznye (nálom most cseresznye, anyukámtól kaptam - magozva!!! -)
1 doboz fagyasztott málna

ca.fél hideg liter tej
2 dl hideg tejszín
ca. fél liter hideg víz - jégkockával is helyettesíthető

fél citrom
1/4 tk fahéj
1 vanilíarúd
4-5 szegfűszeg
cukor ízlés szerint (nálam 1 ek)

A tejfölt elkeverem a liszttel és felteszem a tűzre egy lábasban, amikor puffog, ráöntöm a meggykonzervet levével együtt, elkeverem. Beleteszem a felhasított vaníliarudat, a szegfűszeget, a fél citromot (levét kifacsarom, héját beledobom), és a cukrot. Így főzöm 10 percig.

10 perc után átöntöm egy jó nagy tálba, beleszórom a fagyasztott meggyet és málnát, a hideg tejet, vizet és tejszínt, és szépen állni hagyom, hogy a meggy/málna kiengedjen.

12re minden felolvad és a leves lehűl.

Bár a leves "instant", a legfinomabb, ha 1 napot áll és az ízek összeérnek.

***
Nagyon hadilábon állok a fotózással. Irigykedem minden bloggerinára és bloggerre, akik szebbnél szebb képekkel árasztják el a netet. Egyszerűen nekem erre nincs időm, vagy rosszul szervezek.
Ha készül valami, akkor az éhes szájak azonnal fogyasztani akarják, sokszor este főzök, akkor természetes fény nincs, a vakus képek meg nem igazán szépek.

Igyekszem, igyekszem... de ez nálam gyenge pont :(

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha friss gyümölcsből készítenéd, itt egy másik finom recept:
gyümölcs ízlés szerint aprítva és/vagy turmixolva, natúr vagy gyümölcsjoghurt, tej, tejszín/tejföl, fűszerek, édesítés ízlés szerint, kevés citromlé antioxidánsként. A joghurtot összekeverni a gyümölccsel, fűszerekkel, a kívánt sűrűséget tejjel és tejszínnel beállítani :), édesíteni, kész. Az állás persze ennek is jót tesz. Savanykás gyümölcsnél tejföllel, édesebbnél tejszínnel szoktam csinálni, annyi kell bele, hogy selymes legyen a leves.