2009. május 31., vasárnap

FINOmÁNIA - Rosinante

2009. május 30. 20:23 ülök a vonaton és robogok a Viharsarok felé, hogy ott "kis" családunk egyesüljön. Rendezgetem a gondolataim, hogy az elmúlt 24 óra eseményeihez méltó színvonalon tudjam megírni az összefoglalóm. Papírt keresek és tollat, nehogy egy értékes ötlet is elvesszen. Jegyzetelni kezdek.

-

A főzőkurzus menüje olvasható a FINOmÁNIA oldalán, a FINOmÁNIA életéről pedig sok értékes információhoz juthatunk a blogon. A menü izgalmas, bár első olvasatra tartalmazott olyan elemeket, amikkel még én sem tudtam hirtelen mit kezdeni, pedig nem gondolom, hogy beszűkült lenne a gasztronómiai fantáziám. És akkor sorjában:

Első esti vacsora:
Spárgakrémes bruschetta
házi kenyérrel, zöld- és fehér spárgával, parmezánnal - izgalmas, és a jól megszokott paradicsomos változat után újdonságként hatott

Rózsaszín kacsamell zöldborsos eperraguval,mogyorós salzburgi galuskával
A főzőkurzus során ez volt az első pont, amikor azt éreztem, hogy tanultam valamit. Sosem sütöttem korábban kacsamellet, most azt gondolom, hogy láttam, tudom, hogy kell, már csak a gyakorlat hiányzik (no, meg az azbeszt kezek, de gyakorlattal ez is elsajátítható :) )
A salzburgi galuska számomra ismeretlen köret volt, ha a receptjét csak leírva látom, egészen biztosan sosem próbálom ki, mert leírás alapján nem erre számítottam. Meglepetésként ért, hogy a galuska habkönnyű, puha és könnyen "oldódik" az ember szájában, ráadásul nagyon gyorsan, viszonylag kevés edény bekoszolásával elkészíthető. (3 gyerekes anyukáknál ez nem elhanyagolható szempont)

Fehér csokoládéhab bazsalikommal, mentás rebarbarával
Klasszikus mousse alapok tejszín és tojáshab 1:2 arányú keverésével. Finom volt... nagyon is :)
A rebarbara nem gyakori vendég a konyhámban. Nem mondom, hogy mostantól minden héten az asztalra kerül, de egészen biztos, hogy az évi "egyszer sem" előfordulási arány jelentősen javulni fog. (Kiváltképp azért is, mert ültettünk a kertbe saját rebarbarát)

Az ételekhez tökéletesen illő borokat kaptunk a Sike pincészet borai közül, ill. a reduktív-oxidatív vonalon is hasznos információkat hallottunk.

A vacsora után 4 féle (3 meleg és 1 hideg) grillpác elkészítését tanultuk meg. A hagyományosnak számító olaj+mustár+fűszerek kombóhoz képest merőben új alapokkal indult mindegyik.

Második napi ebéd:
Grill party
Vaníliás spárgatorta lime-os eperöntettel
A torta volt az a téma, aminél már a menü elolvasásakor is ráncoltam a szemöldökön. Spárga édesen?? ráadásul vaníliával? (Nem vagyok édesszájú, ezen túl az édes irányú fűszerek használatát erősen korlátozom a konyhámban.)
de finom volt :) Önmagában a torta számomra tömény. Nem a szó legszorosabb értelmében, de sokkal kisebb élvezeti értékkel bír, mint akkor, amikor már bevonta az eperköntös. A kettő együtt szinte már tökéletes.

Konyhatechnikai témák:
késhasználat
spárga és rebarbara tisztítása
karamellhúzás
csokoládés díszek készítése írókával

Ezen témák közül a karamell volt az, amelynek használatával kapcsolatban sokat tanultam. Azt gondolom, hogy ez is olyan technikák egyike, amiknél látni ,pontosabban érezni, kell a "éppen jó" állagot, azt, amivel dolgozni, díszíteni lehet.

****

Végül az utolsó gondolat. Az elutazás óta hihetetlen melegség tölti el a szívem, ha arra gondolok, amit a fizetéskor pontosabban, utána, a következő 2 kurzusra való helyfoglaláskor kaptam. A nagy könyve csak egy egyszerű "Orsi" került beírásra. Mindenféle természetes és természetellenes azonosító, telefonszám, emailcím és anya neve kétszer nélkül. Hihetetlen jól esett, hogy 24 óra után kaptam egy kis fakkot a fogadó életében.

ui. Üzenem Mártin keresztül Zsoltnak, hogy tényleg nem akartam megbántani, és a lelkébe taposni, és ha tudtam volna, amit utána tudtam meg, akkor nem fejtem ki a véleményem abban a témában. Azóta is borzasztó kellemetlenül érzem magam, ha eszembe jut. Nem kellett volna odamennem gombát faragni....és köszönöm a kávé parfét.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hú, Orsi, de irigyellek!
Marcsi / KataKonyha

FINOmÁNIA írta...

Kedves Orsi!

Örülünk, hogy a FINOmÁNIA-élmény ilyen jól esett neked! Hajrá kacsamell, hajrá rebarbara! :) Üdv,

Ági, aki főz írta...

Fantasztikus lehetett, én az augusztusira jelentkeztem.

Majd kukkants be ide: http://balatonigbt.blogspot.com/

Sike Tamás írta...

Kedves Orsi!

Örömmel olvastam a Sike borok "sike"-réről!
Én mint udvari beszállító mehetek főzni?
Üdv.

Sike Tomi

VKOrsi írta...

Kedves Tamás!
ha én mint egyszerű halandó mehettem főzni, akkor az udvari beszállítók is minden bizonnyal mehetnek :)
üdv,
Orsi