2009. október 28., szerda

Tudatos vásárlás

Katától kaptam a kördést, mindenképp hasznos ha végiggondoljuk, mennyire vagyunk tudatos vásárlók.

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.
Cetliket mindig írok, de néha bizony otthon marad. A spejzolásról leszoktam, mert úgy rengeteg étel maradt felhasználatlanul.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.
Itt bevallom vannak hiányosságaim. A helyi piac iszonyú pici, a boltok pedig drágák, így én alapvetően a multiknál vásárolok.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.
Ebben nagyon következetes vagyok, összecsukható láda a kocsiban, kosár és pluszban még 2 zacskó is mellette, 1 összecsukható zacskó a kézitáskában. Igyekszem elkerülni a felesleges zacskókat.


4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.
Tömegközlekedés itt nincs, gyalog óvodába oda-vissza járunk, ha jó az idő, és nincs mínusz és nincs 35 fok. (és töredelmesen bevallom, én _nagyon_ sokat megyek autóval éves szinten)


5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.
Sajnos itt a lakóhelyem környékén nincsenek igazán alapanyag-ellátással foglalkozó gazdaságok. üdülőövezetben lakomm


6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.
Erre igyekszem odafigyelni, ezen túl ha mi adunk ajándékot, akkor a csomagolópapír mellőzöm, csak feldíszítem az átadandót.

7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek!
Szerintem ilyen nincs is a háztartásunkban, teljesen mellőzzük az ilyen jellegű élelmiszereket. (bár rájöttem a bűnömre, ez pedig a cola light, ami ciklikus jelleggel visszavándorol néha az életembe)

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Nyáron a saját kertből szedtük a zöldséget/gyümölcsöt, télen pedig igyekszem mindenféle üvegházi növényt kiiktatni ill. ha valamiért mégis vennék, akkor arra figyelek, hogy bio legyen.

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…
öööööööööö ezt a pontot értem, de a példákat hírtelen nem - vagy szövegértelmezési gondjaim vannak -. Nagyon kevés egyszerhasználatos termékkel kerülünk kapcsolatba, mindenből igyekszünk tartósat venni (pl. tölthető akkumulátorok), az elektromos készülékeknél pedig a fogyasztás fontos szempont, izzóból csak energiatakarékosat használunk.

10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.
Megrögzött böngésző vagyok, elég sok időt töltöttem már el cimkeolvasással :)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én igyekszem ökotudatos lenni, de az elektromos fogkefe annyival sokkal jobban tisztít szerintem, hogy attól meg nem válnék. Jó, tudom, ez olyan kamu duma, hogy "de", még "én csak...", de hát ez van. Törekszem kompenzálni a többi pontban;)

ildi

roll. írta...

hat az en fogorvosom, aki amugy siman ad homeopatias meg gyogynovenyes cuccokat, sajna azt mondja, az elektromos fogkefe jol hasznalva bizony jobban tisztit, mint a nem az

KataKonyha írta...

Orsi, köszi a választ, a múlt hét végén kicsit kiestem a blogos körforgásból.

Ez a bizonyos fogkefés pont, amit én sem (és még sokan mások) sem tudtak példaként értelmezni. Az elektromos fogkefe, mint írtam, nálam is van. A konzervnyitóból mechanikus van, egyébként sem nagyon konzervezünk, kivétel néhány dolog: a babkonzervek, időnként a hámozott paradicsom és egyéb különlegességek.

roll. írta...

sztem ertheto a fogkefes pont, ne hasznalj eldobhatost, illetve olyat, ami feleslegesen aramot hasznal, csak sztem ez vmi forditas, es osszemosta, aki forditotta, tehat elektromos kenyerszeletelo meg konzervnyito meg fogkfefe, leven remekul lehet anelkul is nyitni es szelni es mosni (de pl a nagypapam, ha nem lenne elektromos kenyerszeletelo, nem tudna kenyeret vagni, mmint tenyleg nem, ahogy en az elektromos fogkefererol nem mondanek le, egyeb okokbol)