2011. június 6., hétfő

Kontrapunkt

Nyitó akkordként elmondom, hogy nem voltam a Budai Gourmet rendezvényen a hétvégén, tehát nem kóstoltam, nem jártam körbe, nincs személyes tapasztalatom, csupán egy furcsa érzés bennem az egésszel kapcsolatban. Mikor először hallottam róla azt gondoltam, hogy mennem kell, mikor olvastam, hogy belépődíjas (ami nem is kevés tekintve, hogy utána még bent is jócskán költeni tud az ember), elhúztam a szám. Azóta sem értem, hogy egy olyan rendezvényen, amin az emberek fogyasztása a cél, hogyan és milyen alapon (ok, üzleti, ez megvan) szednek belépődíjat, ami később nem levásárolható, nem leehető. Tehát díjat kérnek azért, hogy bent költhess... nem szimpatikus. (És a véleményem nem a 3.000 Ft-ról szól, hanem az elvről, és ha 1.000 Ft lenne a 3.000 Ft, pont ugyanígy zavarna)
Tisztában vagyok a Budai Gourmet pozicionálásával is, hiszen önmagában az elnevezése is magasra teszi, de ettől függetlenül azt gondolom, hogy pont akkor, amikor az étkezési kultúra - leszámítva egy szűk réteget - totális hiányzik itthonról, a 3 napos bemutató egyértelműen nem hozta közelebb a minőségi étkezést és a tömeget. Ha viszont ez nem is volt célja, akkor nem gondolom, hogy jogos a panaszáradat arról, hogy nincs tömeges igény a minőségi alapanyagokra és étkeztetésre ma Magyarországon, hiszen egy ilyen rendezvény nemhogy közelítené a minőséget kínálókat és azok akik számára ez ismeretlen, hanem mélyíti a gasztrosznobok és az átlagember közötti szakadékot.

Ezek után szombaton teljesen véletlenül elkeveredtünk az orosházi libamájfesztiválra, ami dicséretesre vizsgázott. A honlapon bőven elég tájékoztatás a programokról, a fesztivál területén ingyenes parkolás és nyomtatott étlap várta az odaérkezőket. Az árak fixek (990Ft/adag), egy adag nem sok, de kóstolásra éppen elég, és 2-3 adaggal bőségesen mozdulni-nem-tudok állapotig lehet eljutni. Mi 4 féle ételt kóstoltunk, és mindegyik hibátlan volt. A fesztivál területét nem lepte el a colacompany, hanem egy sokkal kisebb cég ásványvizeit és ízesített vizeit lehetett megvásárolni

Azt láttam, hogy lehet igazán helyiként is vinni ezt, ahogy helyi például sok balatoni borfesztivál. Helyi termelőkkel, helyi beszállítókkal, helyi emberekkel, akikkel ezáltal meg lehet ismertetni mindazt, ami helyben készül.

3 megjegyzés:

Zéanyu írta...

:)
Mi sajna nem tudtunk kimenni, de jövőre biztosan kerítünk alkalmat (már régóta kíváncsi vagyok a libamájfesztre)...

Névtelen írta...

De jó poszt, teljesen egyetértek minden részletével, nagyon jól összefoglaltad azokat a gondolatokat, melyek már bennem is régóta érlelődtek!

Üdv,H. Éva

Gabojsza írta...

Az ásványvizes cég jelenlétének külön örülök, gyerekkorom egyik kedvenc ásványvize (igaz, akkor még "Perla Harghitei" néven volt csak kapható). Dícséretes!:-)))