2008. február 11., hétfő

Gofri

Vasárnap este a NÉP döntött, és gofrit sütöttünk. A gofrit mindig én keverem és Apa süti, ez így alakult ki. (Apa anno még szerelme nagy hevében, amikor Apa sem volt, csak Apajelölt, egyszer este gofrival várt, ő sütötte, ő keverte :) persze aztán bevallotta, hogy a 10es tojáscsomagból sikerült 3at szétválasztania... de ez akkor is annyira jó volt)

Chilli&Vanilia írt nagy gofriológiát, és Nemisbéka is nem olyan rég sütött ilyet. Az én receptem is ehhez hasonlít, de kicsit másféle

Hozzávalók (2felnőtt + 2 gyerek részére ideális mennyiség)
250 gr liszt
3 tojás
3 dl tej
100 gr vaj (puha)
fél csomag sütőpor
2 csipet só
1 ek vaniliakivonat (sk. készített)
3 ek cukor

Hagyományos mód: A vajat a cukorral, vaníliával és a tojássárgájával habora keverem, a fehérjét kemény habbá verem. A lisztet elkeverem a sütőporral és fokozatos, apránként a tejjel együtt a sárgás kevercshez adagolom. Végül óvatosan beledolgozom a tojásfehérjét.

Gyorsított ügymenet: A tojásokat nem választom szét, hanem egészben verem fehéredésig. Utána minden mint a hagyományos pontban.

A gofri nálam csak és kizárólag ötszögletű szivecskés lehet. Nem tudom miért, de én azt szeretem a legjobban. Most 1 sütőnk van, de lassan kell még egyet venni, hogy bírja a tempót ennyi éhes száj mellett.

"Köretek"
Hagyományosan náluk Nutellával a sláger, félbehajtva szivecskésen. Én nagyon szeretem még kevert túróval és gyümölcsökkel.

Kérdés: tudja valaki annak a titkát, hogy hogyan lesz a gofri olyan roppanós, amilyet csak a strandon lehet kapni? Próbáltam már rácsra szedni, nem egymásra halmozni, de mindezek ellenére felpuhult.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

azt nem tudom, hogy a strandon mit tesznek bele :-) én egy pici vodkát szoktam (a receptem likőröspohárnyi konyakot ír)
rpanni

Névtelen írta...

Nem tudom, viszont direkt megnéztem neked, és nálunk a bejgli óta még mindig 1200 Ft a vaj kilója :)) Ez mondjuk a Penny Marketes, nem annyira finom fajta, de a Plusban is csak 1400 körül van.

Wise Lady írta...

A strandon gondolhatod, nem vacakolnak a tojásfehérjehabos változattal (bár én mindig olyat sütök, és csak hosszabb állás után puhul meg, frissen roppan), hanem ők egy gyors változatot készítenek és az ropogósabb, mert tömörebb. De hidd el, a strandos is megpuhul, ha áll, csak ott rögtön meg szoktuk enni.
Azt hiszem, posztolok is róla egyet, már rég evett a fiacskám gofrit:)))