Vallomással kezdem: sosem használok nyers tojást ételben, így ez a tiramisu nem a tojásfehérjehabos változat.
Hozzávalók (emberes adag :) )
250 tej
100 + 100 ml tejszín
2 tojássárgája (fehérjét félretesszük és Pavlovát készítünk belőle friss eperrel, másnap ;) )
2 ek cukor
2 ek kukoricakeményítő
3 ek vaniliaesszencia
500 gr mascarpone
150 ml eszpresszó
2 csomag 200 grammos babapiskóta
A tejből kiveszek ca. 3 ek-lal és a többit 100 ml tejszínnel felteszem melegedni. (Vaniliaesszencia helyett lehet vaniliát is használni, 1 rúd kell bele, kikapart magokkal, és a hüvely melegedjen együtt a tejszínes tejjel.)
A 2 db tojássárgáját habosra keverem a cukorral. 3 ek tejjel kikeverem a keményítőt, majd ezt a habos tojásokhoz adom. Ha a tejszínes tej megmelegedett, hozzáöntöm a tojásos kevercshez, majd visszateszem a tűzre.
vigyázat: konyhatündér-gyakornokok vagy vízgőz felett folytassák a melegítést, vagy tényleg folyamatosan (!!! szó szerint !!!) keverjék a folyadékot, amíg sűrűsödni nem kezd. Amint állagot vált, le kell húzni a tűzről és ott továbbkeverni.
A krémet kihűtjük. (ajánlatos 10 percenként megkeverni, hogy ne képződjön vastag bőr a tetején)
A maradék 100 ml tejszín habbá verem. A vaniliás krémet összekeverem a mascarponéval, hozzáadom a tejszínhabot, és ezzel el is készült a krém.
(A vaniliás krém amolyan keverék, a puding és a cukrászkrém keresztezéséből született)
Előveszek egy nagyobb tálat, az aljára lefektek egy sor babapiskótát (mi - ha ha ha szóval Apa - sok tésztával szereti, így én élére állítom a babapiskótát, így több fér), a babapiskótát egy ecsettel alaposan megkenem az eszpreszóval, rákanalazom a krémet, majd újabb réteg babapiskóta, eszpresszóecsetelés, krém.... és így folytatom, míg el nem fogy. A tetején krém legyen :)
Kakaóval meghintem a tetejét (tipp: teaszűrőn keresztül nagyon egyenletes régeteget lehet képezni).
A legfinomabb (állítólag), ha egy napot állni hagyjuk.
A tiramisu azon ételek egyike, amit csak készítek, de életemben nem ettem belőle, mivel nem szeretem a kávét. A legkisebb mennyiségben sem, mindegy milyen formában tálalják. Magamnak epres változatot szoktam készíteni. (Erről posztolok majd később)
4 megjegyzés:
Bocsi, offolni fogok, meg kérdezni.. A tiramisut elolvasni önkínzás lenne,ezer szerencse, hogy kép nincs..
Egy bloggertársammal most két napig nullkalóriás bendőszűkítéssel kezdjük a fogyit.. (most komolyan lesz csinálva)(sic!) és spirituálisan...))) ÁÁÁÁÁ..
Szóval a káposztasaláta receptedet keresem, és nem találom, Help please!!
Itt állok a gyaluval...:-)
Megtaláltam a zöldségeknél:))
csak most kerültem netközelbe, örülök, hogy meglett közben :)
(Hétfőnként Pestre jövünk mert kedd teggel gyógytorna van a fiúknak, ilyenkor ritkásabban vagyok)
Fogyókúrához kitartás, én elújságolom, hogy 7 kgnál járok... mondjuk 6 még így is hátravan :(
de haladok :)
keresőt meg be kellene tenni a blogba... megnézem hogy kell.
Megjegyzés küldése