2008. október 13., hétfő

Mindenki maga démonjai

Egyszer eljön az idő, amikor mindenki köteles megküzdeni a maga démonjaival. Nekem is van: PALACSINTA. Sosem tudtam sütni, és a fiaim sokáig nem is szerették, így eme hiányosságom nem került felszínre.... de egyszer egy hűvös téli estén.... mesélhetnénk a mesét :)
A történet sokkal egyszerűbb, a fiaim rákaptak a palacsintára, én meg úgy gondoltam, hogy "nehogy má' ne", milyen anya az, aki palacsintát sem tud sütni :) Konzultáltam anyukámmal, és az alábbi recept szerint sütöttem életem első normális palacsintáját:

2 db tojás
200 gr liszt
tej: annyi, amíg nokedli sűrűségű nem lesz a tészta
szénsavas ásványvíz a további higításhoz, meglepő módon, palacsintatészta-állagúra :)
olaj: ez nálunk a tésztába kerül, és az első palacsinta alá a serpenyőbe is

Az első sütés meglepően jól sikerült, rájöttem, hogy korábban a hibát feltehetőleg az okozta, hogy túl sűrű volt a tészta, ezáltal nem terült megfelelően, vastag lett és könnyebben szakadt.

rájöttem, hogy idő előtt nem szabad megpróbálni megfordítani, mert akkor elszakad
rájöttem, hogy nem szabad túl forró serpenyőben sem sütni, mert akkor nem terül normálisan el és vastag lesz
rájöttem, hogy sziszifuszi munka 1 serpenyővel palacsintát sütni

de a lényeg, rájöttem, hogy a palacsinta már nem is démon, hanem kezesbárány, aki lassan heti vendéggé válik nálunk

ps. én sósan szeretem, hortobágyi módra :)

2 megjegyzés:

Petyaanya írta...

Végre! Már alig vártam az újabb bejegyzést.:) Ha van még kedved pepecselni, tudom ajánlani:
http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=recept&recept=7968

vero írta...

Nos, nekem a palacsinta volt a 3. dolog a tea és a tükörtojás után és amit tudtam kipróbáltam. Mindig jó, az első is. :o)
1 tojást használok kb 30 dkg lisztig. szénsavas ásványvizet, 1-2 dl tejet, kevés cukrot, olajat csipet sót és kávéskanálnyi sütőport rakok bele. A tészta majdnem híg legyen (ha híg nem tudod megfordítani), 15 percet pihentetem, bazi nagy lángon sütöm, amíg meg nem szikkad a teteje (csak első oldal!) Minden második palacsinta alá teszek csak olajat, 2 serpenyővel sütöm 2 lángon, hogy gyorsabb legyen.