2009. június 10., szerda

Vasárnapi ebéd

A vasárnapi ebédről Nemisbéka kollegina által indított Takarékláng blog jutott eszembe. Abszolút takarékos ételek születtek a maradékfelhasználás jegyében. Messziről indítok, mert úgy fog összeállni a kép :) (remélem)

Szombaton anyósomék visszahozták az 1 hétre tanyára telepített fiainkat. A menü gyors és egyszerű volt, francia hagymaleves, majd főfogásként csirkemellet sütöttem, ami előtte joghurtos pácot kapott. (1 kg csirkemell, 1 ek mustár, fél pohár natúr joghurt, bors, 1 ek olaj). Köretként rizs ill sajttal és baconnel sütött burgonyát tálaltam. A bepácolt húsból maradt durván 1/3nyi rész, a rizsből nem sok, de 2 gyerekadagra pont elég. (Nálunk a 2 fiú rettentő nagy rizsevő)

Tehát a pácolt hús adta az alapot, hogy vasárnap is csirke legyen. Lett is belőle majorannás, boros, tejfölös szószos enyhén citromos pikáns csirke. Az alap a már korábban leírt majorannás csirke, csak ez most baconnel (maradt még egy negyed csomag) és barnára pirított hagymával indult, rá a szombatról megmaradt durván 1 dl bor, majoranna és babérlevél, és fedő alatti rotyogtatás olyan 25 percen keresztül. Amikor a hús megpuhult, akkor került bele 3 ek tejföl (tűzről levéve). Mivel azonban kevésnek ítéltem meg a szószt, így "higítottam" a francia hagymaleves levével és a burgonya főzőlelével, a végén gondolatnyi citromlével savanyítottam. (A burgonya úgy jött a képbe, hogy Máté talált 4 szem - összesen 350 grnyi - enyhén kornyadozó burgonyát a spejzben. Ő márpedig abból pürét szeretne :) ) Mivel ugye maradt előző napról valamennyi rizs, gondoltam jó lesz a csapat többi tagjának egy kis püré ill. némi tészta apának, mert a szószosokhoz az dukál. Így aztán felhasználásra került a fonnyadt krumpli, és a megmaradt durván negyed csomagnyi száraztészta is.

Takarékos voltam, vagy takarékos voltam? :) :) :) :)

8 megjegyzés:

Seszi írta...

Ilyet sem főzöl többet azt hiszem. :)))


Orsi,
Lenne egy kérdésem. Rizskeményítő. Szerinted lehet kapni valahol? Nem kérem, hogy járj utána, nem is fontos, csak mint konyhatündérkedésben járatos, esetleg tudsz róla. :)
Köszi!!!

VKOrsi írta...

Seszi :)
nem valószínű, hogy valaha reprodukálni tudnám ezt :)

nem néztem sosem a rizskeményítőt... de az ugyanaz, mint a rizsliszt, vagy nem??? bár most csak hangosan gondolkodom :)

VKOrsi írta...

rizskeményítőt sehol nem találtam így hirtelen, de mihez kellene?
mert szerintem ahogy az étkezési keményítő meg a liszt kvázi helyettesíthetők rengeteg ételben, szerintem a rizskeményítő és a rizsliszt is. Rizslisztet meg bármelyik boltban szinte lehet kapni.

roll. írta...

van rizskemenyito is, persze,
nem ugyanaz, de valoban nagyon hasonlo a rizsliszthez, en rizslisztet hasznaltam suritesre a gyereknek egy idoben,
amugy az etkezesi kemenyitok egy resze rizs alapu, de etkezesi kemenyito nev alatt aruljak, es a dobozrol derul ki, h az burgonya, kukorica vagy buza vagy rizskemenyito, itthon az etkezesi kemenyito kukorica es burgonyakemenyito szokott lenni altalaban, tavolkeleti boltokban a kemenyito nagy esellyel rizsbol keszul

"saját levében" írta...

Most látom hogy kérdeztél valami tőlem a balatoni gbt-vel kapcsolatban. Kicsit már késő, de szívesen válaszolok, ha adsz egy e-mail címet!

VKOrsi írta...

Rolller köszi :)

Saját levében :) mailcím: vkorsi kukac me.com

Dolce Vita írta...

Boldog születésnapot!

Seszi írta...

Orsi,
Én se tudtam, hogy ugyanaz-e vagy sem. A barátnőm az egyévesének a túrókrémet szeretné majd a tortára rizskeményítővel. Köszi azért, hogy rákerestél. :)

Roller,
Ezer köszi a segítséget!!! :)