2011. június 19., vasárnap

4 éves lett

Tavaly ilyen és ilyen volt, azóta nőtt... nagyon sokat. Komolyodott, igazi nagylány lett. (No, meg igazi kópé, de ez már egy másik lap, szülinapost nem szidunk :) )




A születésnapi torta hagyomány szerint saját. Mivel még mindig június van - mi más lenne :) -, és imádja a málnát, így ismét málnás, ahogy 2 éve is volt.



Málnás-csokoládés torta


Tortaalap

A tortaalap a segítsütis "nyalókák" kiindulási tésztája. Már az első sütéskor megtetszett, nagyon szaftos, ízletes tészta, könnyen elkészíthető. Mindezen túl úgy gondoltam, hogy tökéletes ellenpontja az ízletes málnának.

1 csésze liszt

1/2 csésze kakaópor

1 csésze cukor

1/2 tk szódabikarbóna

1/2 tk sütőpor
1/2 tk só


1/2 csésze tej

1/2 csésze forró víz

1/4 csésze olaj

3 tk vaníliakivonat

1 enyhén felvert tojás

A száraz és nedves hozzávalókat összekeverem, híg massza az eredmény. 20cm-es tortaformában, 175 fokra előmelegített sütőben ca. 45 percig sütöm. (Tűpróba fontos, 35 percnél még erősen rezgős a tészta, 10 perc után jó ránézni, mert a magas kakaó- és cukortartalom miatt elég könnyen ég a teteje) Kihűlés után 3 részre vágom, a teteje rendszerint púpos, azt a tortára várakozók nagy örömmel megeszik.


Tejszínes alapkrém

4 dl tejszín
4 zselatinlap
4 ek víz


A zselatinlapokat előre beáztatom, 5 perc után kinyomkodom és 4 ek vízzel elkezdem melegíteni, és addig melegítem, míg teljesen fel nem oldódik. A majdnem készre felvert tejszínhez keverem a kicsit kihűtött zselatint és kemény habbá verem.


A krém 3/4-ét elkeverem kb. 300 gr villával enyhén összetört málnával, a maradékot habzsákba töltöm.


Csokoládés krém

A csokoládés krém receptje a
csokoládés puding recepten alapszik. Az 500 ml tej helyett 350ml tejhez keverem az eredeti mennyiségű egyéb hozzávalókat, és kihűlés után egy pici felvert tejszínhabbal lazítom a pudingot.
(megj: a krémből a betöltés után maradni fog, de ez másnap desszertkén kanalazható)

Összeállítás

tortalap - csokoládés krém - tortalap - málnás krém - tortalap - málnás krém + tejszínhab + díszítés


Hivatalosan órákat kellene állnia, de mivel én parancsra kreatívat alkotni nem tudok, így a torta csak a születésnapi buli délelőttjén állt össze - mivel előző éjszaka találtam ki, hogy egyáltalán mi lesz -, kb. fél órára került csak a hűtőbe hűlni, ennyi idő után is jól szeletelhető volt.

A tortaállványért pedig külön köszönet nemisbékának, régi vágyam teljesült karácsonykor.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyönyörű! Sok boldogságot neki!


kissulak

Zsuzsi írta...

Gratulálok az ünnepeltnek és a családnak a gyönyörű kislányhoz!

VKOrsi írta...

Köszönjük!

Névtelen írta...

Gratulálok gyönyörű nagylányodnak! :)

A torta sem "piskóta"! :)

Melinda

Névtelen írta...

Boldog szülinapot így utólag!Nagyon nagy lány lett!És milyen szép!!!Lafi